Γλυκές Αλχημείες - 08/12/2013

Ευρωπαϊκά γλυκά με ιστορία και αέρα Χριστουγέννων, φτιάχνει για εμάς ο Στέλιος Παρλιάρος και ο Φώτης Χρυσανθίδης! Γλυκά που γεννήθηκαν σε ευρωπαϊκά παλάτια και άλλα που τα γέννησε η ανάγκη των φτωχών ανθρώπων για μια λιχουδιά, την εποχή του Μεσαίωνα. Γαλλία- Religieuse. Ένα διπλό σου γεμισμένο με κρέμα σοκολάτας, που λούζεται από πλούσιο σοκολατένιο γλάσο. Έχει το σχήμα μιας καλόγριας και πρωτοφτιάχτηκε για την Αικατερίνη των Μεδίκων, το 1540 μ.Χ. Ελβετία - St. Gallen. Γλυκό που θυμίζει την δική μας πάστα φλώρα, γεννημένο στο φτωχικό μοναστήρι του Αγ. Γαλικίου τον 8ο αιώνα, με σοκολατένια ζύμη και μαρμελάδα. Διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη για την νοστιμιά και την ευκολία του. Ολλανδία – Speculoos. Τα πιο διάσημα τραγανά και αρωματικά μπισκότα. Φτιάχνονται, εδώ και αιώνες, στην έναρξη της εορταστικής περιόδου, αλλά τρώγονται όλο το χρόνο αφού ξεχειλίζουν από αρώματα κανέλας, μοσχοκάρυδου, πιπεριού, τζίντζερ και γαρύφαλλου.