Μίκης Θεοδωράκης 4ο επεισόδιο - 06/07/2009

Αυτό το επεισόδιο καταγράφει το ξεχωριστό και πολλές φορές μοναχικό αγώνα του Μίκη Θεοδωράκη στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας. Η camera με δραματική αλλά και αισιόδοξη διάθεση αρκετές φορές ακολουθεί το δύσκολο αλλά και δημιουργικό δρόμο του Μίκη, από τη σύλληψη τον Αύγουστο του 1967, το Γολγοθά από τη διαβόητη Ασφάλεια στην Μπουμπουλίνα, στις φυλακές Αβέρωφ, σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι, στην εξορία στη Ζάτουνα και στη συνέχεια στις φυλακές Ωρωπού όπου η υγεία του επιδεινώνεται και οδηγείται στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η χούντα φοβούμενη να μην πεθάνει στα χέρια της επιτρέπει στο Γάλλο πολιτικό Σρεμπέρ να τον πάρει στο Παρίσι. Ο Μίκης θα αγωνιστεί «με λόγια, πράξεις και μουσική» ενάντια στην χούντα μετέχοντας σε εκατοντάδες συναντήσεις, διαδηλώσεις και ομιλίες. Οι συναυλίες του σε όλο τον κόσμο φθάνουν τις χίλιες.

Νέα έργα έρχονται να προστεθούν στο ενεργητικό του, με κορυφαίο ίσως το Canto General, παρόλο που ζει σε συνεχείς μετακινήσεις και ιλιγγιώδη ρυθμό.

Σε όλη αυτήν την διάρκεια, απογοητεύεται, νιώθει πολλές φορές προδομένος και σε αδιέξοδο. Αυτό όμως αντί να τον οδηγεί σε ανάσχεση, τον σπρώχνει πεισματικά μπροστά. Βρίσκεται σε συναυλία όταν μαθαίνει ότι γίνεται παράδοση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Αυτός, πρώτος είχε προτείνει αυτή την λύση, χάνοντας φίλους και συντρόφους.

Ο Μίκης Θεοδωράκης φωτίζει αυτήν αλλά και άλλες άγνωστες σελίδες του αντιχουντικού αγώνα.