Το Ταξίδι της Τροφής Ι 5ο επεισόδιο - 26/04/2019

Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, με τίτλο "H νέα Ελληνική κουζίνα" ξεκινά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την "επινόηση" της έννοιας της Μεσογειακής Δίαιτας από Αμερικανούς επιστήμονες.

Η διατροφή στην Ελλάδα από την προϊστορία μέχρι σήμερα, είναι η νέα μεγάλη παραγωγή του ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της Anemon Productiοns και την επιστημονική υποστήριξη και χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

Η σειρά ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την εξέλιξη της διατροφής στον ελλαδικό χώρο και τη Μεσόγειο, σε πέντε ωριαία επεισόδια που διαρθρώνονται χρονολογικά από τα προϊστορικά χρόνια, την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τα Οθωμανικά χρόνια, την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ως και τη σύγχρονη Ελλάδα. Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες; Πόσο μας επηρέασαν άλλοι πολιτισμοί και πώς τους επηρεάσαμε; Τι έτρωγε ο απλός κόσμος στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο; Τι σχέση έχουν οι Άραβες, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι με την ελληνική κουζίνα; Ποίες είναι οι αλήθειες και οι μύθοι της «Μεσογειακής διατροφής»;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σε αυτό το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα τηλεοπτικό εγχείρημα. Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς της διατροφής, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής, καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας.