Γειτονιές στο Πιάτο | Κορυδαλλός - 11/12/2022
Ριγκατόνι φούρνου με κόκκινη μπεσαμέλ

Υλικά

 

250 γρ ριγκατόνι

ζεστό νερό

ελαιόλαδο

αλάτι

100 γρ ψωμί ψίχα

6 φύλλα βασιλικού

ελαιόλαδο

θυμάρι

εστραγκόν

50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

120 γρ. βούτυρο

1 κ.γ μοσχοκάρυδο

120 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα

150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

3 τομάτες τριμμένες

 

Εκτέλεση

 

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και λίγο ελαιόλαδο βράζουμε τα ριγκατόνι για 7 λεπτά, έπειτα τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

 

Στο μούλτι βάζουμε το ψωμί, τoν ψιλοκομμένο βασιλικό, λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι, εστραγκόν, τη τριμμένη παρμεζάνα και το χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μικρά κομμάτια, δεν θέλουμε να το κάνουμε σκόνη.

 

Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το βούτυρο μέχρι το μείγμα να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα, στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και αφήνουμε τη μπεσαμέλ να δέσει ενώ ανακατεύουμε καλά τον πάτο άλλα και τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Μόλις δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και την τριμμένη τομάτα, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κόκκινό πορτοκαλί σάλτσα.

 

Τοποθετούμε τα ριγκατόνι μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το φρυγανισμένο ψωμί με τα μυρωδικά.

 

Ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 180°C.

 

Σερβίρουμε αφού αφήσουμε το φαγητό να κρυώσει για 10 λεπτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ