Γειτονιές στο Πιάτο | Καλλιθέα - 22/01/2023
Ρύζι με λαχανικά και μπεσαμέλ φέτας

ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΦΕΤΑΣ

Υλικά

50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

50 γρ βούτυρο

½  λευκό κρεμμύδι

150 γρ ρύζι Καρολίνα

1 σκελίδα σκόρδο

80ml λευκό κρασί

300ml ζωμός λαχανικών

1 κ.γ. βασιλικός 

1 κ.γ. ρίγανη

1κ.γ. Tabasco ®

πιπέρι

50 γρ. χυμό τομάτας

½  κολοκύθι

½ μελιτζάνα

 

Για τη μπεσαμέλ φέτας

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 ml γάλα

120 γρ. τριμμένη φέτα

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια, τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και μια κουταλιά βούτυρο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ρύζι και προσθέτουμε και μια σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια σβήνουμε με λευκό κρασί.

Ρίχνουμε μέσα το ζωμό λαχανικών σταδιακά και παράλληλα προσθέτουμε στο τηγάνι τα αποξηραμένα μυρωδικά, το tabasco, το χυμό ντομάτας, πιπέρι και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία.

Προσθέτουμε φέτες από κολοκύθι και μελιτζάνα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από την φωτιά μετά από 10 με 12 λεπτά.

 

Για την μπεσαμέλ φέτας: Τοποθετούμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα και με ένα σύρμα χειρός σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε πιπέρι και τριμμένη φέτα.

 

Σύνθεση: Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος και αδειάζουμε το ριζότο μέσα μαζί με τριμμένη φέτα. Το ισιώνουμε με ένα κουτάλι και περιχύνουμε με την κρέμα φέτας. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200οC για 10 λεπτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ