Γειτονιές στο Πιάτο | Γαλάτσι - 29/01/2023
Ψητός σολομός μαριναρισμένος με σόγια και ταμπουλέ λαχανικών

 

ΨΗΤΟΣ ΣΟΛΟΜΟΣ ΙΚΕΑ ΜΕ ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ 

Υλικά:

125 γρ. φιλέτο σολομού

2 κ.σ. σόγια

βαλσάμικο ξύδι με μάνγκο

1 κ.γ.Tabasco ®

½ κ.γ. κύμινο

½ ματσάκι κόλιανδρο

½ ματσάκι μαϊντανό

½  λευκό κρεμμύδι

½ σκελίδα σκόρδο 

600 ml νερό

250 γρ. κους κους

½  λάιμ ξύσμα

θαλασσινό αλάτι

2 λευκά μανιτάρια σαμπινιόν

2 κρεμμύδια φρέσκα

½ λευκό κρεμμύδι

½ σκελίδα σκόρδο 

50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

½  λάιμ ξύσμα

1 λάιμ χυμό

½  πορτοκάλι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα κομμάτια σολομού και τα μαρινάρουμε με σόγια, ξύδι, ταμπάσκο, κύμινο, φυλλαράκια από φρέσκο κόλιανδρο και μαϊντανό. Κόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε και αυτά στο μαρινάρισμα μας. Αφήνουμε το σολομό για 20-25 λεπτά στο ψυγείο με τη μαρινάδα.

 

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα μανιτάρια και το ραπανάκι, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό, τον κόλιανδρο και το φρέσκο κρεμμύδι. Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μας. Μόλις πάρουν χρυσαφένιο χρώμα τοποθετούμε τα κομμάτια του σολομού και λίγο ξύσμα από λάιμ. Ψήνουμε την κάθε μεριά του σολομού 2 με 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μόλις δημιουργήσουμε μία όμορφη κρουστά σβήνουμε με τη σόγια και το χυμό από το λάιμ. Προσθέτουμε το πορτοκάλι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 με 4 λεπτά ακόμα. 

 

Για το ταμπουλέ: Σε μια κατσαρόλα με βρασμένο νερό ρίχνουμε μέσα το κους κους, λίγο ξύσμα λεμονιού και αλάτι. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά. Μόλις το κους κους φουσκώσει το ρίχνουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε για 7-8 λεπτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ