Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 09/11/2020
Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς

Υλικά Συνταγής
500 γραμ. πράσινη φάβα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
1 φινόκιο κομμένο σε φέτες
1½ λίτρο νερό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
Για το γαρνίρισμα
2 ξερά μέτρια άνυδρα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο ή ξύδι από κρασί
2 κσ αμύγδαλο φιλέ η ψίχα φυστίκι Αιγίνης
2 κσ ρόδι καθαρισμένο
2-3 πρέζες πιπέρι καγιέν
Για τσιπς κέιλ
1 ματσάκι φύλλα κέιλ (λαχανικά)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ανθός αλατιού

Εκτέλεση
Αν έχουμε τον χρόνο, βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει και τη στραγγίζουμε.

Εναλλακτικά ξεπλένουμε απλώς, την φάβα σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία κατσαρόλα πλασωτέ με χοντρή βάση.
Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια και το φινόκιο κομμένο σε φέτες. Προσθέτουμε το θυμάρι και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε την πράσινη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά. Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί η φάβα πιάνει στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο και αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού. Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σίτα.
Η φάβα όσο είναι ζεστή είναι αραιή αλλά όταν κρυώσει σφίγγει αρκετά.
Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτο και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, το ρόδι και τα τραγανά τσιπς κέιλ .

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες. Ζεσταίνουμε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, να ροδίσουν και να γλυκάνουν.

Σβήνουμε με το βαλσαμικό ξύδι. Αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν κι ανακατεύουμε.

Για το τραγανό κέιλ (λαχανίδα)
Πλένουμε πολύ καλά τα φύλλα κέιλ, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Με μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τα σκληρά σημεία και κρατάμε μόνο τα τρυφερά πράσινα φύλλα και τα κόβουμε σε μέγεθος τσιπς.

Λαδώνουμε ελαφρά τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο. Τα αραδιάζουμε απλωτά σε λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 15’ μέχρι να γίνουν τραγανά.
Ανακατεύουμε μια φορά και ψήνουμε για λίγα επιπλέον λεπτά.

Θα πάρουν σκούρο χρώμα αλλά θα γίνουν πολύ τραγανά.

Πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ