Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 07/12/2020
Κοτόπουλο με καστανό ρύζι και λαχανικά

ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό

3/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν

1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά

1 πράσο

1 καρότο

1 σελινόριζα μικρή ή λίγο σέλερι

1 μικρό λάχανο

1 φλ. ρύζι καστανό 3 ΑΛΦΑ

χυμό από 2 λεμόνια

λίγο άνηθο

λίγο μαϊντανό

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, ρίχνουμε και ροδίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου για 6-7 λεπτά περίπου. Βγάζουμε με μία τσιμπίδα το κοτόπουλο σε ένα σκεύος, και το διατηρούμε ζεστό.

Κόβουμε το λάχανο στη μέση, αφαιρούμε το κοτσάνι και το χοντροκόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε να μαραθεί για 3-4 λεπτά και προσθέτουμε τα πράσα, τα καρότα και την σελινόριζα (ή το σέλερι). Προσθέτουμε το πιπέρι καγιέν και την πάπρικα και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά να κοκκινίσει το λάδι. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να μαραθούν για 3-4 λεπτά επιπλέον. Σβήνουμε το φαγητό με το χυμό από τα 2 λεμόνια .

Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα που να μισοσκεπάζει τα υλικά (περίπου ένα ποτήρι). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά σιγοβράζουμε για 25 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμα 5-6 λεπτά. Αδειάζουμε το φαγητό στο ταψί φροντίζοντας το ρύζι να βρίσκεται κάτω κάτω, τα λαχανικά πάνω από το ρύζι και το κοτόπουλο πάνω πάνω. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180° C, στις αντιστάσεις . Θα ψήσουμε στην τελευταία σχάρα το φαγητό για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι και να πιει όλα τα υγρά του φαγητού. Στο τέλος πρέπει να έχει μείνει με το λάδι του και σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά.

Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ