Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 08/12/2020
Ιταλική focaccia

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. αλεύρι σκληρό ή Γ.Ο.Χ

450 γρ. χλιαρό νερό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/3 κ.γ. μαγιά ξερή

1/2 κ.γ. αλάτι ψιλό

λίγο φρέσκο δεντρολίβανο

ανθός αλατιού για το τελείωμα

Για το σερβίρισμα

 

κρέμα βαλσαμικού κλασική KALAMATA PAPADIMITRIOU

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ξερή μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Διαλύουμε καλά το αλάτι, με ένα κουτάλι, στο χλιαρό νερό.

Κάνουμε μια λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο.

 

Με ένα κουτάλι ή τα δάχτυλα αναμειγνύουμε τα υλικά κυκλικά από το κέντρο προς τα έξω. Η ζύμη είναι πολύ υγρή και κολλάει στα χέρι. Δουλέψτε την ζύμη με τα δάχτυλα να ενωθεί. Στο τελικό αποτέλεσμα θα έχετε μια υγρή κολλώδη ζύμη.

 

Λαδώνουνε ελαφρά ένα καθαρό μπολ.

Βάζουμε μέσα την κολλώδη σχετικά υγρή ζύμη.

Πιάνουμε την μια άκρη της ζύμης και την ακουμπάμε στο κέντρο. Πιάνουμε μια μια τις υπόλοιπες τρεις άκρες και τις ακουμπάμε στο κέντρο της ζύμης. Πιέζουμε στο κέντρο της ζύμης να ενωθούν οι άκρες.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και ξεκουράζουμε για 20’ την ζύμη.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για 3-4 φορές

Μέχρι η ζύμη να γίνει λεία απαλή και βελούδινη κι όταν την πιέζουμε να έχει αντίσταση.

Όλη η διαδικασία παίρνει περίπου 1 ώρα και 30’

 

Σκεπάζουμε αεροστεγώς το μπολ με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να μείνει από 12 έως 24 ώρες. Όσο περισσότερο αφήσετε την ζύμη να μείνει και να ωριμάσει τόσο πιο ωραία αρώματα από προζύμι θα έχει η φοκάτσια και τόσο πιο αφράτο θα είναι το αποτέλεσμα.

 

Την επόμενη ημέρα λαδώνουνε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο ένα μακρόστενο ταψί 27 x 34 εκατ.. Βάζουμε μέσα την φοκάτσια.

Με τα δάχτυλα πιέζοντας ελαφρά απλώνουμε την ζύμη να καλύψει όλο την επιφάνεια του ταψιού. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια βρέχουμε τα ακροδάχτυλα με λίγο νερό.

 

Αν σας δυσκολεύει και έχει επαναφορά (μαζεύει ) αφήστε σκεπασμένο το ταψί με την ζύμη για 15’ και επαναλάβετε το άνοιγμα με τα δάχτυλα.

 

Σκεπάζουμε το ταψί κι αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα και να φουσκώσει.

 

Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο νερό. Βουτάμε τα δάχτυλα και πιέζουμε δαχτυλιές στην φουσκωμένη ζύμη μέχρι κάτω στο ταψί. Ξεκινάμε πάντα από την μια άκρη και προχωράμε προς τη μέση.

 

Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Σε αυτό το στάδιο οι φουσκάλες τις ζύμης είναι ορατές και η ζύμη τρέμει ελαφρά όταν κουνάς το ταψί.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο δεντρολίβανο.

Πασπαλίζουμε λίγο ανθό αλατιού.

Ψήνουμε την φοκάτσια σε καυτό φούρνο στις αντιστάσεις στους 220° C στην κάτω σχάρα για περίπου 20’ μέχρι να ροδίσει καλά

Βγάζουμε την φοκάτσια αμέσως πάνω σε ξύλο κοπής ή σχάρα. Ραντίζουμε με κρέμα βαλσαμικού από πάνω

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ