Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 15/12/2020
Χριστουγεννιάτικος κορμός
Για το παντεσπάνι

6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου

110 γρ. ζάχαρη

1 πρέζα αλάτι

125 γραμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

25 γρ. κακάο

30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη μους σοκολάτας

300 γρ. κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά ARLA

300 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

150 γρ. γάλα πλήρες

Για το λευκό γλάσο

3 ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

2 πρέζες αλάτι

450 γρ. ζάχαρη

120 γρ. κρύο νερό

1½ κ.σ. μέλι

1½ κ.γλ. υγρή βανίλια

 

Για το σερβίρισμα

Έτοιμα φιστίκια κροκάν

Κόκκινα φρούτα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όλα μας τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα.

Για το παντεσπάνι σοκολάτας

Λιώνουμε τη σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τα 6 ασπράδια αυγού με το αλάτι σε ένα μπολ. Με μίξερ χειρός χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 2-3’ τα ασπράδια να πυκνώνουν και να κάνουν κορυφές που στέκονται. Όταν αφρατέψει καλά η μαρέγκα ρίχνουμε βροχηδόν τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 1′ να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει ελαστική.

Διαδοχικά ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους για να ενσωματώνονται, τη λιωμένη κουβερτούρα και σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με κακάο. Αναδιπλώνουμε με μία μαλακή σπάτουλα απαλά για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ρηχό ταψί για παντεσπάνι

Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μείγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει.

Για τη μους σοκολάτας

Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρύα κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή. Να κάνει κορυφές που στέκονται. Αφήνουμε στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα. Βάζουμε σε μπολ την κουβερτούρα. Μόλις βράσει το γάλα το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Σκεπάζουμε το μπολ με τη σοκολάτα και το καυτό γάλα. Αφήνουμε 1’ λεπτό να σταθεί και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει το μείγμα λείο, γυαλιστερό και πυκνό. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της λιωμένης σοκολάτας.

Λίγη λίγη προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα σοκολάτας για μισή ώρα.

Για το λευκό γλάσο

Θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί. Στο μπολ του μπεν μαρί βάζουμε όλα τα υλικά. Με μίξερ χειρός χτυπάμε τα υλικά σε δυνατή ταχύτητα για 7′ συνεχόμενα. Το μείγμα θα πάρει 3 φορές τον όγκο του. Θα φουσκώσει πολύ, θα γυαλίσει και θα γίνει ελαστικό και σφιχτό. Το βάζουμε σε κορνέ ζαχαροπλαστικής στο ψυγείο μέχρι να γαρνίρουμε.

Γεμίζουμε το παντεσπάνι με μους, τυλίγουμε και διακοσμούμε με το λευκό γλάσο. Πασπαλίζουμε με φιστίκια, κροκάν ή κόκκινα φρούτα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/xristougenniatikos-kormos-me-pantespani/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ