Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 18/12/2020
Γιορτινή κολοκύθα γεμιστή με ρύζι

ΥΛΙΚΑ


1 κολοκύθα κόκκινη περίπου 3 κιλά ολόκληρη

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

2 φέτες μπέικον

200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου

2 χωριάτικα λουκάνικα

15 προβρασμένα κάστανα

150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα ωμή

150 γρ. κράνμπερις

¼ κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

400 γρ. ρύζι JASMINE RICE 3 ΑΛΦΑ

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 λίτρο ζωμό λαχανικών ζεστό

150 γραμ. σκληρό τυρί σε κυβάκια

1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι

3 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρούμε πρώτα με κοφτερό μαχαίρι το καπάκι από την επιφάνεια της κολοκύθας γύρω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της κολοκύθας. Αλείφουμε το εσωτερικό της με μαλακό βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε τα τοιχώματα της.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τα συκωτάκια, τα λουκάνικα και το μπέικον ψιλοκομμένο. Τα ροδίζουμε για 2-3 λεπτά και μετά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.

Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά τελείως και προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10′. Τότε προσθέτουμε τα κάστανα, τα κράνμπερις τα φιστίκια, το ξύσμα. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε θυμάρι και σχοινόπρασο.

Γεμίζουμε την κολοκύθα και προσθέτουμε ανά στρώσεις το τυρί σε κυβάκια. Σκεπάζουμε με το καπάκι της, πιέζοντας να κλείσει η κολοκύθα. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο την βάση και τα πλαϊνά της. Την βάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί 2 εκ. βραστό νερό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 2 ώρες.

Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες όπως το καρπούζι και βάζουμε ολόκληρη την φέτα με το ρύζι στο πιάτο.

 

https://www.argiro.gr/recipe/giortini-kolokutha-gemisti/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ