Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 23/12/2020
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή

ΥΛΙΚΑ

1 γαλοπούλα περίπου 4 κιλά ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ

3 κ.σ. βούτυρο LURPAK

1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι

ξύσμα από μισό πορτοκάλι (ακέρωτο)

2 κ.σ. μουστάρδα από χονδροαλεσμένο σιναπόσπορο KALAMATA PAPADIMITRIOU

Για τη γέμιση

1/4 φλ. ελαιόλαδο

εντόσθια ψιλοκομμένα

300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φλ. κονιάκ

15 αποξηραμένα δαμάσκηνα απύρηνα (κομμένα στα δύο)

15 κάστανα βρασμένα (κομμένα στα δύο)

2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ)

1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρντισμένο

1/2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

χυμό από 1 πορτοκάλι

2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το γλάσο ψησίματος

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη γέμιση της γαλοπούλας

Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6΄-7΄ στους 200ºC, να ροδίσουν.
Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια. Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά και τα εντόσθια για 6΄-7΄. Βάζουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4΄-5΄. Σβήνουμε με το κονιάκ. Προσθέτουμε τα υλικά της γέμισης εκτός του χυμού, δηλαδή δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα κρουτόν.

Για τη γαλοπούλα

Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45΄. Σε ένα μπολ ενώνουμε το βούτυρο, το θυμάρι και το ξύσμα και ανασηκώνουμε ελαφρά το δέρμα από το κρέας. Αλείφουμε εσωτερικά ανάμεσα στο δέρμα και το ψαχνό. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να ψηθεί χωρίς να στεγνώσει.

Αλείφουμε με μουστάρδα όλο το εσωτερικό της γαλοπούλας. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά και γεμίζουμε με τη γέμιση με το χέρι ή κουτάλι όχι ασφυκτικά για να ψήνεται. Αφήνοντας την θερμότητα να εισχωρεί σωστά. Τη γέμιση που περισσεύει την τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε στο πλάι.

Ράβουμε ή δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα. Αφενός για να κρατήσει ωραίο σχήμα με το ψήσιμο και αφετέρου για να συγκρατήσουμε τους χυμούς και την υγρασία στο εσωτερικό της. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο (2 κ.σ.) στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε. Την τοποθετούμε σε ρηχό ταψί με το στήθος προς τα πάνω, ιδανικά πάνω σε σχάρα για να στάζει το λίπος.

Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο, στους 220ºC στις αντιστάσεις και την τοποθετούμε στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 40΄, να ροδίσει. Μετά από 45΄ χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ºC. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο τη γαλοπούλα για να μην αρπάξει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 3 ώρες.

Έχουμε ετοιμάσει το γλάσο σε ένα μπολ αναμειγνύοντας το μέλι με το βούτυρο. Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε τη γαλοπούλα και την αλείφουμε με το γλάσο και την αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια και να τραγανίσει η πέτσα. Σε γενικές γραμμές όσα κιλά είναι η ωμή γαλοπούλα τόσες ώρες ψήσιμο θέλει. 

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20΄, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.

 

https://www.argiro.gr/recipe/galopoula-xristougennon-me-gemisi/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ