Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 30/12/2020
Γαλατόπιτα με φέτα

Υλικά Συνταγής
6 φύλλα κρούστας
1/2 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1/2 φλ. αλεύρι
1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. βούτυρο
5 μεγάλα αυγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1/2 φλ κεφαλοτύρι
1 φλ χοντρά τρίμματα φέτας για το πασπάλισμα
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Για την αλμυρή γαλατόπιτα με φύλλο κρούστας, ζεσταίνουμε πρώτα το γάλα σε κατσαρόλα.

Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι, το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Παίρνουμε λίγο από το ζεστό γάλα και αραιώνουμε ανακατεύοντας τα αυγά.

Όλο μαζί το ρίχνουμε στη κατσαρόλα με το ζεστό γάλα. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει ελαφρά ανακατεύοντας με σύρμα σε χαμηλή φωτιά. Αφού δέσει η κρέμα προσθέτουμε το βούτυρο.

Λαδώνουμε ταψί 36 εκατοστών.

Απλώνουμε ένα ένα ακτινωτά τα φύλλα βουτυρώνοντας τα ή λαδώνοντας τα, καλύπτοντας τη βάση του ταψιού. Τα φύλλα πρέπει να εξέχουν ελαφρά από το χείλος του ταψιού.

Αδειάζουμε την ελαφριά κρέμα. Γυρίζουμε προς τα μέσα πάνω στην κρέμα τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί.

Ψήνουμε την αλμυρή γαλατόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180º C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 45΄ ωσότου κάνει κρούστα και ροδίσουν τα φύλλα.

Προς το τέλος του ψησίματος (τα τελευταία 10′)  πασπαλίζουμε κεφαλοτύρι και φέτα τριμμένη και αφήνουμε για λίγο στο φούρνο την πίτα να ροδίσει.

Αφού ψηθεί η αλμυρή γαλατόπιτα την αφήνουμε να σταθεί, να κρυώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ψήσετε τη γαλατόπιτα στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, στους 180º C, για περίπου μία ώρα.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ