ΥΛΙΚΑ
5 μέτριες πατάτες
1 σκ. σκόρδο
200 ml κρέμα γάλακτος 36% ARLA
200 ml γάλα
3 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. βούτυρο LURPAK
λίγη φρέσκια ρίγανη
φρέσκο θυμάρι
λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
ξύσμα λεμονιού
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες και παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες.
Τις βάζουμε σε μπολ, τις καλύπτουμε με κρύο νερό και ανακατεύουμε ώστε να βγάλουμε το περισσότερο άμυλο. Τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για λίγο να στεγνώσουν. Τις σκουπίζουμε ταμποναριστά. Όπως τις έχουμε πάνω στην πετσέτα, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδα.
Σε μικρό ορθογώνιο πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος, κάνουμε στρώσεις πατάτας, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, γάλα, κρέμα γάλακτος και λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε το βούτυρο στην επιφάνεια σε πολύ μικρά κομματάκια και σκεπάζουμε με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί για να διατηρηθούν τα υγρά μέσα στο φαγητό.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για 1,5 ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε κι άλλο την θερμοκρασία, ώστε να κοχλάζει το φαγητό. Δεν θέλουμε να ξεραθούν αλλά να σιγοψηθούν μέσα στην κρέμα. Σερβίρουμε με λίγο σχοινόπρασο και ξύσμα λεμονιού.
https://www.argiro.gr/recipe/patates-a-la-creme-dauphinois-me-mprizola-bouturou/