Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 18/01/2021
Χειμωνιάτικο μπριάμ

ΥΛΙΚΑ

2 γλυκοπατάτες κόκκινες 

2 πατάτες 

1 μικρή σελινόριζα 

1 πράσο 

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι 

μισό κεφάλι σκόρδο 

2 καρότα

2 παντζάρια 

φουντίτσες μπρόκολο 

1 κ.σ. μουστάρδα 

4 κ.σ. βιολογικό βαλσαμικό ξίδι KALAMATA PAPADIMITRIOU

1 πορτοκάλι 

3 κλ. θυμάρι φρέσκο 

1/4 φλ. ελαιόλαδο 

αλάτι 

φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Για το σερβίρισμα:

φέτες φιλέτο γαλοπούλας βραστό IFANTIS

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά. Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε. Κόβουμε τα λαχανικά σε ισομεγέθη μπουκιές. Το παντζάρι το κόβουμε σε φέτες. Το μπρόκολο το χωρίζουμε σε φούντες. Κόβουμε το κεφάλι σκόρδου στην μέση οριζόντια. 

 

Βάζουμε τα λαχανικά σε ταψί 24 x 35 εκ. σε μια στρώση.

 

Κόβουμε το πορτοκάλι σε φέτες και το ρίχνουμε στα λαχανικά, όπως και το μισό κεφάλι από σκόρδο. Προσθέτουμε το θυμάρι.

 

Προσθέτουμε την μουστάρδα, το βαλσαμικό, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε.

 

Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες νερού το μπριάμ. 

 

Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε για 45’ στους 180 βαθμούς °C στον αέρα στη μεσαία σχάρα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.  Στη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 1-2 φορές.

 

Αν και σκεπασμένα τα λαχανικά, θα ψηθούν στα δικά τους υγρά, χωρίς έξτρα νερό. 

 

Μετά από 45’, ξεσκεπάζουμε τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε εάν χρειαστεί ξανά και τα αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 20’ ξεσκέπαστα, μέχρι να καραμελώσουν.

 

Το σκόρδο που ψήθηκε το πιέζουμε να αδειάσει την κρέμα του και κάνουμε ένα τελικό ανακάτεμα στα υγρά του ταψιού πριν το σερβίρισμα. 

 

Σερβίρουμε με φέτες φιλέτο γαλοπούλας βραστό και ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

 

https://www.argiro.gr/recipe/cheimoniatiko-mpriam/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ