Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 22/01/2021
Χρωματιστό σκορδόψωμο

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γ. ζάχαρη

2 κ.σ. σκληρό τυρί Δανίας ARLA

1 ½ φλ. νερό

1 κ.σ. κοφτή αλάτι

1 αυγό

100 γρ. βούτυρο LURPAK

1 κ.σ. αλάτι

 

Για το γαρνίρισμα

120 γρ. βούτυρο LURPAK

2 σκ. σκόρδο

μαυροσούσαμο

σουσάμι

παπαρουνόσπορο

πάπρικα

σκληρό τυρί Δανίας ARLA

μυρωδικά

ανθός αλατιού

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε πρώτα το αλάτι στο νερό. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το τυρί, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε, κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε το αυγό και το λιωμένο βούτυρο. Ζυμώνουμε για 10΄να γίνει απαλή και ελαστική η ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο. Σκεπάζουμε σε λαδωμένο μπολ και αφήνουμε για 1-2 ώρες να διπλασιαστεί.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ 25 εκ.

Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια, την κόβουμε σε 4 κομμάτια. Κάθε κομμάτι ζύμης το κόβουμε σε 8-10 κομμάτια. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Όμοια πλάθουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε μπαλάκια και βουτυρώνουμε (βάζουμε μπαλίτσες σε μπολ από βούτυρο).

Σε ένα μπολ (αφού πρώτα το έχουμε λιώσει σε ζεστό τηγάνι), βάζουμε το λιωμένο βούτυρο (120 γρ.), με το ψιλοκομμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Βουτάμε κάθε μπαλάκι ζύμης στο σκορδοβούτυρο.

Βάζουμε σε μπολάκια διαφορετικά το σουσάμι, το μαυροσούσαμο, τον παπαρουνόσπορο, την πάπρικα, το τριμμένο τυρί, τα μυρωδικά κτλ. Κυλάμε κάθε βουτυρωμένο μπαλάκι ζύμης, μέσα σε όποιο μπολ με τις επικαλύψεις θέλουμε, Τα στήνουμε στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.

Αφήνουμε σκεπασμένη για 30'. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40΄να φουσκώσει και να ροδίσει.

Αφήνουμε να σταθεί για 10΄στη φόρμα.

https://www.argiro.gr/recipe/chromatisto-skordopsomo-me-tyri/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ