Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 03/02/2021
Πορτοκαλόπιτα

Πορτοκαλόπιτα της Αργυρώς

 

https://www.argiro.gr/recipe/portokalopita-arguros/

 

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. φύλλο κρούστας KANAKI

250 γρ. ηλιέλαιο

250 γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

150 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι με κομματάκια

5 αυγά χτυπημένα

500 γρ. γιαούρτι

200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% ARLA

20 γρ. baking powder

 

Για το σιρόπι

600 γρ. ζάχαρη

500 γρ. νερό

1 ξύλο κανέλας

1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)

100 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήνουμε σε ρηχό ταψί 40×26 εκ., το οποίο πρώτα βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 180 βαθμούς στις κάτω αντιστάσεις.

Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το χωρίζουμε σε κομματάκια. Αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεραθούν οι ταλιατέλες.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κρέμα, την μαρμελάδα από πορτοκάλια, το baking powder, το γιαούρτι και την ποσότητα βανίλιας που επιθυμούμε.

Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζάχαρη για λίγη ώρα μέσα στα υγρά. Έτσι θα λιώσει πιο σωστά και θα έχει πιο ωραίο καραμέλωμα στο ψήσιμο. Ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τα σπασμένα ξερά φύλλα, λίγα λίγα κάθε φορά στο υγρό μείγμα, φροντίζοντας να βρέχονται καλά όλα τα κομμάτια φύλλου. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί αλλιώς κολλάνε τα φύλλα μεταξύ τους, σχηματίζοντας μπάλα, με αποτέλεσμα να μην ψήνονται και να μην σιροπιάζονται καλά.

Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα, μέχρι όλα μαζί να γίνουν μια μάζα σαν τον χυλό του κέικ, χωρίς να σχηματίζονται μπάλες κολλημένων φύλλων. Αν όμως συμβεί αυτό με το πιρούνι, τις διαλύουμε. Αφήνουμε να σταθεί το μείγμα για 10 λεπτά, να ποτίσουν καλά τα φύλλα.

Αδειάζουμε σε λεπτή στρώση σε ταψί που έχουμε αλείψει ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια, κάνοντας μια ελαφριά κρούστα. Όπως βγάζουμε καυτή την πίτα, την περιχύνουμε σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει το σιρόπι.

Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά, αφήνουμε να κρυώσει τελείως και να ποτίσει μέχρι μέσα και μετά κόβουμε.

https://www.argiro.gr/recipe/portokalopita-arguros/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ