Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 05/02/2021
Πανσέτα γεμιστή με τυρί

ΥΛΙΚΑ

1 κομμάτι πανσέτα χωρίς κόκαλο, γύρω στα 2½ με 3 κιλά

Σπάγκος ψησίματος

Αλάτι

Πιπέρι

 

Για τη γέμιση

λίγο ελαιόλαδο

4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού KALAMATA PAPADIMITRIOU

250 γρ. σκληρό τυρί ARLA σε κύβους

1 μήλο

1 πορτοκάλι

12 δαμάσκηνα αποξηραμένα

3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους

φρέσκα βότανα (φασκόμηλο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι)

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γεμιστή πανσέτα ρολό στο φούρνο, ανοίγουμε πρώτα τη χοιρινή πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι σαν βιβλίο για να μεγαλώσει η επιφάνεια σε χαρτί ψησίματος. Χαράζουμε την πλευρά του λίπους σε ρόμβους. Λαδώνουμε την πανσέτα. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε μέσα και έξω καλά. Ρίχνουμε κρέμα βαλσαμικού, θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και τυρί Δανίας σε καρέ.

Εντός του κρέατος, προσθέτουμε τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, το πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα. Ρίχνουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε ξανά.

Τυλίγουμε ρολό. Δένουμε με σπάγκο σε 5-6 σημεία ανά 4 εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Απλώνουμε 2 μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Ακουμπάμε το ρολό. Σκορπάμε τα σκόρδα με τη φλούδα τους, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Τυλίγουμε τα χαρτιά να σφραγίσουμε καλά την πανσέτα. Τοποθετούμε στη γάστρα.

Βάζουμε στο φούρνο και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 3,5 ώρες.

Ανοίγουμε τα χαρτιά από το ρολό μετά από λίγο. Αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικού, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30′ επιπλέον.

Αφού ψηθεί αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 20′, ακουμπώντας μια λαδόκολλα στην επιφάνεια για να ξεκουραστεί το κρέας. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα.

https://www.argiro.gr/recipe/panseta-rolo-glasarismeni/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ