Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 18/02/2021
Παριανά ξεροτήγανα

 

ΥΛΙΚΑ

4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ. ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

χυμό και ξύσμα από 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια

2 πρέζες σόδα μαγειρικής

1/4 φλ. ελαιόλαδο

3 κουταλιές κονιάκ

1/2 φλ. νερό

Για το μέλωμα

1½ φλ. μέλι θυμαρίσιο

1/2 φλ. νερό

1/2 κ.σ κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

 

Για το σερβίρισμα: καρύδι, μέλι και κανέλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και το αλεύρι για τις νηστίσιμες δίπλες χωρίς αυγά και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Με το ροδάκι κόβουμε το φύλλο σε μακρόστενες λωρίδες- 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.

Ζεσταίνουμε  ελαιόλαδο σε τηγάνι. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα ζύμης από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού. Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα, τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι όπως τυλίγουμε τα μακαρόνια. Έτσι, το ξεροτήγανο παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλες τις λωρίδες του φύλλου.

Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα, τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε με έξτρα μέλι και κανέλα.

Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία με το πιρούνι, τότε μπορείτε απλά να κάνετε σχέδια είτε τσιμπώντας τις λωρίδες, είτε μπλέκοντάς τις σε φιόγκο.

https://www.argiro.gr/recipe/xerotigana-parianes-diples-xoris-auga/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ