Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 04/03/2021
Πιπεράτο φιλέτο με δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ

​1½ κιλό μοσχαρίσιο φιλέτο

2 κλ. δεντρολίβανο

1 κ.σ. πιπέρια ολόκληρα

6 κ.σ. ελαιόλαδο

½ φλ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι KALAMATA PAPADIMITRIOU

χυμό από 1 πορτοκάλι & μία φλούδα (ακέρωτο)

250 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

1 φλ. μαυροδάφνη

1 κ.σ. LURPAK SOFT με μειωμένα λιπαρά

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζεσταίνουμε πρώτα τη μαυροδάφνη σε κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 3΄. Σβήνουμε την εστία και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να ρουφήξουν το κρασί.

Χτυπάμε στο γουδί τα πιπέρια (να είναι χοντροκομμένα). Τα απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο και πασπαλίζουμε το αλάτι. Ρολάρουμε το φιλέτο πάνω τους να καλυφθεί εξωτερικά από τα υλικά.

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς °C στις αντιστάσεις.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι  και ροδίζουμε το πιπεράτο φιλέτο απ’ όλες τις πλευρές, 2΄-3΄ την κάθε πλευρά, να κάνει κρούστα. Προσθέτουμε το βαλσαμικό ξίδι και το χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε 1΄, προσθέτουμε το Lurpak soft, βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο, στην τελευταία σχάρα.

Ψήνουμε το φιλέτο για 15΄. Τότε προσθέτουμε τα δαμάσκηνα στο ταψί καθώς και τα υγρά τους. Αλείφουμε το φιλέτο με τα υγρά του ταψιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10΄. Μόλις βγάλουμε το κρέας από το φούρνο, το σκεπάζουμε για 15΄ να ανακτήσει τα υγρά του.

Το κόβουμε σε φέτες και το στρώνουμε σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού. Με το χρόνο που σας δίνω έχετε ένα φιλέτο μέτρια ψημένο. Αν το θέλετε καλοψημένο, αφήνετε επιπλέον 10΄.

https://www.argiro.gr/recipe/piperato-fileto-me-damaskina/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ