Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 08/03/2021
Υγιεινό γιουβέτσι με γάμπαρι

Γιουβέτσι με γαρίδες και μαγική bisque

https://www.argiro.gr/recipe/gioubetsi-me-garides-kai-magiki-bisque/

 

ΥΓΙΕΙΝΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΓΑΜΠΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ

400 γρ. γάμπαρη ολόκληρη PESCANOVA

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 καρότο

1 κολοκύθι

1 φέτα σελινόριζα

1/2 φινόκιο

1 κρεμμύδι

2 σκ. σκόρδο

1/2 φλ. λευκό κρασί

400 γρ. τομάτες τριμμένες KYKNOS

400 γρ. κριθαράκι

λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος

αλάτι

πιπέρι

 

Για τη Bisque γαρίδας

τα κεφάλια από τις γαρίδες

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

1 καρότο

1 κλ. σέλερυ

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

3 κλωνάρια μαϊντανό

λίγους κόκκους πιπέρι

1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τη γάμπαρη και κρατάμε τα κεφάλια. Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη. Σοτάρουμε στην κατσαρόλα τα κεφάλια.

Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ όλα τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες.

Προσθέτουμε τις τριμμένες τομάτες και τη ζεστή bisque γαρίδας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κριθαράκι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προς το τέλος του βρασμού, αλατοπιπερώνουμε.

Ξαναβάζουμε τη γἀμπαρη με τα ζουμιά τους στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τακτικά το γιουβέτσι. Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά εξατμίζονται τα υγρά, οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά το ζυμαρικό.

Όταν θα σερβίρετε το κριθαράκι θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.

Για τη bisque (μπισκ) γαρίδας

Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κεφάλια της γάμπαρης. Τα αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά, ανακατεύοντας για 7-8 λεπτά. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε με τα κεφάλια γάμπαρης για 5-6 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.

Ντεγκλασάρουμε, ανακατεύοντας τα υλικά. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, τα κλωνάρια μαϊντανό και το πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά. Σουρώνουμε την bisque σε ψιλή σίτα, πιέζοντας με κουτάλα τα υλικά να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε. Πετάμε τα πολτοποιημένα υλικά κα τη γάμπαρη και βράζουμε για 1'.

https://www.argiro.gr/recipe/gioubetsi-me-garides-kai-magiki-bisque/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ