Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 09/03/2021
Τάρτα τατάν

ΤΑΡΤΑ ΤΑΤΑΝ

Τάρτα μήλου ανάποδη (Tarte tatin)
https://www.argiro.gr/recipe/tarta-milou-anapodi-tarte-tatin/

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτα

1 κ.σ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

7 κ.σ. ζάχαρη

6  μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)

λίγη κανέλα

60 γρ. βούτυρο LURPAK (κρύο σε κομματάκια)

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK  (λιωμένο και κρύο)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30′.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.

Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατ. εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι. Την παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο).

Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο. Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα. Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.

Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μήλου να σταθεί για περίπου 30′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/tarta-milou-anapodi-tarte-tatin/

 

 

 

 

 

 

ΤΑΡΤΑ ΤΑΤΑΝ

 

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτα

1 κ.σ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

7 κ.σ. ζάχαρη

6  μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)

λίγη κανέλα

60 γρ. βούτυρο LURPAK (κρύο σε κομματάκια)

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK  (λιωμένο και κρύο)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30′.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.

Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατ. εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι. Την παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο).

Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο. Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα. Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.

Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μήλου να σταθεί για περίπου 30′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/tarta-milou-anapodi-tarte-tatin/

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑΡΤΑ ΤΑΤΑΝ

 

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτα

1 κ.σ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

7 κ.σ. ζάχαρη

6  μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)

λίγη κανέλα

60 γρ. βούτυρο LURPAK (κρύο σε κομματάκια)

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK  (λιωμένο και κρύο)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30′.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.

Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατ. εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι. Την παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο).

Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο. Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα. Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.

Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μήλου να σταθεί για περίπου 30′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/tarta-milou-anapodi-tarte-tatin/

 

 

 

 

 

 

ΤΑΡΤΑ ΤΑΤΑΝ

 

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτα

1 κ.σ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

7 κ.σ. ζάχαρη

6  μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)

λίγη κανέλα

60 γρ. βούτυρο LURPAK (κρύο σε κομματάκια)

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK  (λιωμένο και κρύο)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30′.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.

Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατ. εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι. Την παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο).

Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο. Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα. Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.

Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μήλου να σταθεί για περίπου 30′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/tarta-milou-anapodi-tarte-tatin/

 

 

 

 

 

 

 

ΤΑΡΤΑ ΤΑΤΑΝ

 

ΥΛΙΚΑ

1 φύλλο σφολιάτα

1 κ.σ. αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

7 κ.σ. ζάχαρη

6  μέτρια σκληρά μήλα (καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6)

λίγη κανέλα

60 γρ. βούτυρο LURPAK (κρύο σε κομματάκια)

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK  (λιωμένο και κρύο)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Όταν λιώσει όλη η ζάχαρη, αποσύρουμε από την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε μέσα τα κρύα κομμάτια βούτυρο.

Αραδιάζουμε τα καθαρισμένα μήλα με την στρογγυλή τους πλευρά να ακουμπάει στο τηγάνι. Τα μήλα τα βάζουμε σε σειρά, σε διάταξη κύκλου το ένα πολύ κοντά στο άλλο, δηλαδή αποφεύγουμε να υπάρχει κενό μεταξύ τους. Αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο τα μήλα. Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Τοποθετούμε το τηγάνι με τα καραμελωμένα μήλα στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30′.

Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε αλευρωμένο πάγκο. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια και με πλάστη ανοίγουμε λίγο τη σφολιάτα να γίνει πιο λεπτή.

Με ένα τσέρκι ή πιάτο 25 -26 εκατοστών, κόβουμε δίσκο σφολιάτας 25 -26 εκατ. εκατοστών. Τρυπάμε ολόγυρα την σφολιάτα με πιρούνι. Την παγώνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει, μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

Θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι 22 εκατ. που μπαίνει στο φούρνο (προσοχή στο χερούλι του τηγανιού, πρέπει να είναι κατάλληλο για φούρνο).

Βγάζουμε τα ροδισμένα καραμελωμένα μήλα από τον φούρνο. Με προσοχή τα σκεπάζουμε με την παγωμένη σφολιάτα. Με ένα μαχαίρι, μπήγουμε τις άκρες στα πλαϊνά του τηγανιού, ώστε να σκεπάσουμε καλά τα μήλα. Με την λάμα του μαχαιριού, τρυπάμε ολόγυρα την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι ατμοί του ψησίματος και να γίνει η σφολιάτα πολύ τραγανή.

Ξαναβάζουμε την τάρτα μήλου στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 40′, μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει να γίνει τραγανή και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.

Αφήνουμε την τάρτα μήλου να σταθεί για περίπου 30′ και να κρυώσει ελαφρά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα του τηγανιού. Την αναποδογυρίζουμε με μιας και αφήνουμε όλη την καραμέλα μήλου να στραγγίζει από το τηγάνι πάνω στην τάρτα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/tarta-milou-anapodi-tarte-tatin/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ