Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 11/03/2021
Παραδοσιακή χορτόπιτα

ΥΛΙΚΑ

 

Για 6 φύλλα

750 γρ. αλεύρι βιολογικό (Γ.Ο.Χ.) ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

100 γρ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ξίδι

1½ κ.γ. αλάτι

340 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)

λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

 

 

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι

λίγα λάπαθα

5 τρυφερά πράσα

10 φρέσκα κρεμμύδια

1 ξερό κρεμμύδι

1 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι δυόσμο

½ φλ. τραχανά

450 γρ. ώριμη σκληρή φέτα σε χοντρά τρίμματα

200 ml συμπυκνωμένο γάλα εβαπορέ

½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 μεγάλα αυγά

½ φλ. νερό

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το φύλλο

Ξεκινάμε το σπιτικό χωριάτικο φύλλο για πίτα, βάζοντας σε μπολ το βιολογικό αλεύρι και κάνοντας μια λακκούβα στο κέντρο του. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξίδι και το νερό. Σε μίξερ καθώς ανακατεύουμε, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά.

Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και έχουν καθαρίσει τελείως τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντάς τη για 5 λεπτά.

Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη και αφράτη. Όταν την αγγίζουμε, πρέπει η υφή της να μας θυμίζει δέρμα μωρού. Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή για 30’. Έτσι, όταν περάσει ο χρόνος ξεκούρασης, δε θα μαζεύει, ούτε θα σπάει το φύλλο την ώρα που το ανοίγουμε.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ή 6 κομμάτια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε και με το λεπτό πλάστη, ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο, αλευρώνοντας κάθε φορά που είναι απαραίτητο.

Αφήνουμε τα ανοιγμένα φύλλα πάνω σε καθαρό τραπεζομάντιλο να τραβήξουν την υγρασία τους και να στεγνώσουν ελαφρώς.

 

 

Για τη γέμιση

 

Τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να είναι καλά πλυμένα και στραγγισμένα. Τα χοντροκόβω σε μεγάλη μπασίνα.

Ρίχνω ψιλοκομμένο το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, τα ψιλοκομμένα τρυφερά πράσα, τα τρυφερά κρεμμύδια με τα φύλλα τους, τα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο και μαϊντανό) αλάτι και πιπέρι και τα τρίβω με τα χέρια μέχρι να μαραθούν, για περίπου 1-2 λεπτά.

Ρίχνω τον τραχανά, τη φέτα σε τρίμματα και ανακατεύω.

Σε μικρή μπασίνα χτυπάω τα αυγά, το εβαπορέ γάλα και το ελαιόλαδο. Ρίχνω το μισό μείγμα στα χόρτα και ανακατεύω καλά.

Στο υπόλοιπο μείγμα αυγού ρίχνω λίγο νερό, για να αραιώσει η υφή (περίπου 50 ml).

Λαδώνω ένα μεγάλο, ρηχό ταψί για τη σπανακόπιτα, 40 ή 42 εκατοστά. Στρώνω το πρώτο μεγάλο χωριάτικο φύλλο και φροντίζω να εξέχει από τα τοιχώματα του ταψιού. Ραντίζω με λίγο μείγμα αυγού.

Στρώνω άλλα δύο φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο ενδιάμεσα.  Τα ραντίζω ελαφρά με μείγμα αυγού. Αδειάζω τη γέμιση σε λεπτή στρώση.

Σκεπάζω με άλλα τρία φύλλα τσαλακωμένα και ραντίζω ενδιάμεσα. Τα πάνω φύλλα να μην εξέχουν. Δεν αφήνω πολύ ζυμάρι στον κόθρο. Στρίβω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο. Ραντίζω με όσο μείγμα αυγού έχει απομείνει.

Χαράζω σε κομμάτια. Ραντίζω με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς °C για περίπου 1 ώρα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/spanakopita-tis-argyros/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ