Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 15/03/2021
Λαγάνα χωρίς γλουτένη

Λαγάνα

https://www.argiro.gr/recipe/lagana/

 

ΛΑΓΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

ΥΛΙΚΑ

8 γρ. μαγιά ξηρή

300 ml νερό χλιαρό

100 ml ελαιόλαδο

600 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ. χωρίς γλουτένη ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

1 κ.σ. αλάτι

2 πρέζες ζάχαρη

100 γρ. σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνουμε σε μπολ το αλεύρι Γ.Ο.Χ. χωρίς γλουτένη και ανακατεύουμε με τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό και προσθέτουμε στο μείγμα.

Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα, να μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα. Αλευρώνουμε ή λαδώνουμε τα χέρια μας και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Βγάζουμε τη ζύμη για τη λαγάνα στον πάγκο.

Τη ζυμώνουμε για λίγο ακόμη με τα χέρια κλεισμένα σε μπουνιά τραβώντας και διπλώνοντας τη ζύμη ώστε να παίρνει αέρα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη. Όσο πιο πολύ τη δουλεύουμε στον πάγκο, τόσο πιο αφράτη θα γίνει η λαγάνα.

Με τα χέρια, την τυλίγουμε σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω και την αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη στον πάγκο για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Αν βιαζόμαστε την βάζουμε σε ζεστό σημείο, πχ. χλιαρό φούρνο, για να γίνει πιο γρήγορα.

Πλάθουμε με τα δάχτυλα την κάθε λαγάνα, ανοίγοντας την όπως την πίτσα. Δηλαδή με λαδωμένα τα χέρια απλώνουμε την λαγάνα στο ταψί δίνοντάς της το επιθυμητό σχήμα.

Με ένα πινέλο αλείφουμε νερό σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας. Ρίχνουμε μπόλικο σουσάμι. Απαλά πιέζουμε με τις παλάμες το σουσάμι να κολλήσει στη λαγάνα. Όμοια φτιάχνουμε και τις υπόλοιπες.

Τις σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30′.

Με τα ακροδάχτυλα, κάνουμε βαθιές δαχτυλιές στη λαγάνα μέχρι κάτω.

 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά. Προς το τέλος του ψησίματος ψεκάζουμε τη λαγάνα με λίγο νερό για να γυαλίσει.

Όταν τη βγάλουμε από τον φούρνο, καυτή, όπως είναι την αφήνουμε σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, να τραβήξει την υγρασία της για να παραμείνει τραγανή.

https://www.argiro.gr/recipe/lagana/

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ