Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 18/03/2021
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

1.250 ml γάλα

150 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια

1 ξύλο κανέλας

1 πρέζα αλάτι

ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

50 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ.

3 μεγάλα αυγά

50 γρ. βούτυρο

 

Για την κρούστα

2 κ.σ. νερό

1 μεγάλο αυγό

50 γρ. ζάχαρη

30 γρ. βούτυρο

 

 

Για το σερβίρισμα:

κανελοζάχαρη

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ ή μακρόστενο 23×35εκ.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση βάζουμε το 1 λίτρο γάλα και κρατάμε το υπόλοιπο χωριστά.

Προσθέτουμε την ζάχαρη, την κανέλα, το ξύσμα βανίλιας και το αλάτι και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν ενωθούν τα υλικά παίρνουμε με κουτάλα από το καυτό γάλα κι ανακατεύουμε να ζεσταθεί το μείγμα των αυγών.

Προσθέτουμε κι άλλο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας πάντα και ρίχνουμε το αραιωμένο μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει η κρέμα και αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.

Προσθέτουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Αδειάζουμε την γαλατόπιτα στο βουτυρωμένο ταψί.

Ισιώνουμε την επιφάνεια κουνώντας το ταψί.

Χτυπάμε το αυγό, το νερό και την ζάχαρη και περιχύνουμε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας με ένα πινέλο.

Ακουμπάμε μικρά κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στην μεσαία σχάρα στους 180 °C για περίπου 45’ μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.

Μπορείτε να ελέγξετε την γαλατόπιτα αγγίζοντάς την στο κέντρο: μόλις σταθεροποιηθεί και ροδίσει είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Αν βάλετε κανελοζάχαρη πρέπει να την πασπαλίσετε, όσο ακόμα είναι ζεστή για να κολλήσει στην επιφάνειά της.

 

https://www.argiro.gr/recipe/galatopita-anoichti-choris-fyllo/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ