Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 19/03/2021
Το γλυκό των Βάσκων

ΥΛΙΚΑ

750 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα ARLA

1½ φλ. ζάχαρη

6 μεγάλα αυγά

2 φλ. κρέμα γάλακτος 36% ARLA

2 πρέζες αλάτι

2 πρέζες κανέλα

2 βανίλιες

½ φλ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Για το σερβίρισμα: κανέλα και άχνη ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα δαχτυλίδι με διάμετρο 23 εκατοστά. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση και στα πλαϊνά. Στα πλαϊνά πρέπει να εξέχει το χαρτί 2-3 εκατοστά από τη φόρμα γιατί το γλυκό των Βάσκων είναι σαν σουφλέ και φουσκώνει στο ψήσιμο και μετά το ψήσιμο πέφτει ο όγκος του.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς.

Βάζουμε το τυρί κρέμα σε μίξερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι και τη βανίλια. Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε να ενωθούν και να λιώσει τελείως το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2’.

Σκάβουμε με σπάτουλα τα πλαϊνά του μίξερ.

Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Κάθε φορά πρέπει να πίνει το μείγμα το αυγό που προσθέτουμε πριν ρίξουμε το επόμενο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό σημείο. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος 36% και το κοσκινισμένο αλεύρι.

Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μετά από 1-2’ σταματάμε το μίξερ. Το μείγμα πρέπει να είναι λείο με βελούδινη υφή.  Αδειάζουμε το γλυκό των Βάσκων στη φόρμα.  Με προσοχή μεταφέρουμε στο φούρνο.

 

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Η επιφάνεια του θα ροδίσει πολύ σχεδόν πρέπει να καεί και το εσωτερικό θα είναι τρεμουλιαστό όταν ψηθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Όσο κρυώνει θα συρρικνώνεται ελαφρά και θα πέσει ο όγκος του. Όμως έτσι γίνεται.  Όταν κρυώσει τελείως το ξεφορμάρουμε. Πασπαλίζουμε άχνη και κανέλα.

https://www.argiro.gr/recipe/glyko-ton-vaskon/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ