Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 26/03/2021
Μοσχάρι στιφάδο

ΥΛΙΚΑ

 

Για τη μαρινάδα

⅓ φλ. ξίδι

2 κ.σ. χοντρό αλάτι

χυμό από 1 πορτοκάλι

1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

1 κλ. δεντρολίβανο μικρό

1 ξύλο κανέλας

1 δαφνόφυλλο

5 κόκκους πιπέρι

 

Για το στιφάδο

2 κιλά μοσχάρι

8 μέτρια προς μεγάλα ξερά κρεμμύδια

2 σκελίδες σκόρδο

½ φλ. ελαιόλαδο

¼ φλ. ξίδι

400 γρ. αποφλοιωμένες τομάτες

1½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί

1 δαφνόφυλλο

5 κόκκους μπαχάρι

1 κύβος για βοδινό χωρίς αλάτι KNORR

αλάτι

πιπέρι

φλούδα πορτοκαλιού

αλεύρι για το πανάρισμα

1 φλούδα πορτοκαλιού

 

Για το τελείωμα

4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού

 

Για το σερβίρισμα

Ρύζι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρινάδα

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Το βάζουμε σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, το περιχύνουμε με το ⅓ φλ. ξίδι και το σκεπάζουμε με κρύο νερό. Προσθέτουμε μέσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας, καθώς και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Το αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει το περισσότερο αίμα από το κρέας και θα εμπλουτιστεί με τα αρώματα των υλικών που βάλαμε μέσα.

Για το στιφάδο

Σε γάστρα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 10 λεπτά. Μόλις αρχίσουν να γίνονται διάφανα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο. Αφήνουμε 1-2 λεπτά και περιχύνουμε με το ξίδι. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 1-2 λεπτά και να εξατμιστούν τα υγρά.

Πανάρουμε το κρέας στο αλεύρι. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές. Όσα κομμάτια ροδίζουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε στο τηγάνι το κόκκινο κρασί και διαλύουμε τον κύβο για βοδινό χωρίς αλάτι. Προσθέτουμε στο πυρίμαχο τις τομάτες, 1 φλούδα πορτοκαλιού, την κρέμα βαλσαμικού, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τους κόκκους από μπαχάρι. Περιχύνουμε το μείγμα με το κρασί στο πυρίμαχο.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το στιφάδο για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να λιώνει στο στόμα και η σάλτσα να δέσει καλά και να μελώσει. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.

Σερβίρουμε με ρύζι.

https://www.argiro.gr/recipe/stifado/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ