Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 29/03/2021
Πράσα λεμονάτα με σελινόριζα & ρύζι

ΥΛΙΚΑ

¼ φλ. ελαιόλαδο

4 μεγάλα πράσα

2 καρότα

2 κρεμμύδια

1 σελινόριζα

2 μικρές γλυκοπατάτες κόκκινες

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ ματσάκι άνηθο με τα κοτσάνια

½ ματσάκι μάραθο με τα κοτσάνια

χυμό από 1 λεμόνι

 

Για το ρύζι

500 γρ. ρύζι parboiled Bella AGRINO

1 λίτρο νερό

αλάτι

λίγο λάδι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τα λεμονάτα πράσα μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε κάποιο λαχανικό.

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε πρώτα την σελινόριζα. Σοτάρουμε για 4-5’ σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σας τρελάνει το άρωμα της. Βγάζουμε την σελινόριζα σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε για 4´. Αρωματίζουμε με το σκόρδο για 1' και το αφαιρούμε.

Προσθέτουμε τα καρότα και την γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε να λαδωθούν. Τέλος ξαναβάζουμε την σελινόριζα στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί τελείως.

Προσθέτουμε βραστό νερό. Προσθέτουμε τα τρυφερά κοτσάνια άνηθου και μάραθου κομμένα σε μικρά κομμάτια. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 18’. Αλατοπιπερώνουμε και προς το τέλος του μαγειρέματος. Ξεσκεπάζουμε τα λεμονάτα πράσα δυναμώνουμε την εστία και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα και να μείνουν με το λάδι τους τα λαχανικά. Στύβουμε ένα λεμόνι στο φαγητό και σβήνουμε την φωτιά.

Πασπαλίζουμε με άνηθο και μάραθο όχι πολύ ψιλοκομμένα.

Τα λεμονάτα πράσα με σελινόριζα σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου με βρασμένο ρύζι και λίγο ελαιόλαδο.

Σε περίοδο εκτός νηστείας μπορείτε να κάνετε αυγολέμονο στο φαγητό.

Αν θέλετε μπόλικη σάλτσα στο φαγητό προσθέστε νερό στον βρασμό και δέστε την σάλτσα με λίγο κορν φλαουρ αραιωμένο στον χυμό λεμονιού.

 

Για το ρύζι

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μικρή βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, στο 2. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 18’ , μέχρι να πιει το ρύζι όλα τα υγρά του και να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το πιλάφι με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, για να πιει την υγρασία του. Έτσι παραμένει σπυρωτό και αφράτο.

https://www.argiro.gr/recipe/prasa-lemonata-me-selinoriza/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ