Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 30/03/2021
Κρέμα καραμελέ

ΥΛΙΚΑ

Για την καραμέλα

180 γρ. ζάχαρη

30 γρ. νερό

 

Για την κρέμα

300 γρ. κρέμα γάλακτος 36% ARLA

150 γρ. γάλα

4 αυγά

2 κρόκους αυγών

1 μπαστουνάκι βανίλια

60 γρ. ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα καραμελέ, φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα. Βάζουμε σε τηγάνι τη ζάχαρη σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε.

Έχουμε την προσοχή μας στην καραμέλα και μόλις αρχίσει να σκουραίνει  και να λιώνει στα πλαϊνά της κατσαρόλας μετά 4´- 5’ περίπου λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε με σπάτουλα ,απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Αφήνουμε να λιώσει σχεδόν κατά ¼ η συνολική ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα.

Τότε, πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, απαλά ανακατεύουμε την καραμέλα μέχρι να λιώσει τελείως και να θυμίζει σκούρο σιρόπι.

Η όλη διαδικασία για την καραμέλα διαρκεί γύρω στα 12’ -13’

Τραβάμε την κατσαρόλα με την υγρή καραμέλα από την φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Προσέξτε γιατί πετάγεται  ατμός.

Ξαναβάζουμε την καραμέλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν τα σκληρά κομμάτια που δημιουργήθηκαν και να γίνει σιρόπι καραμέλας με σκούρο.

Βάζουμε αμέσως την υγρή καραμέλα στη φόρμα.

 

 

 

 

 

Για την κρέμα καραμελέ

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την βανίλια, σε φωτιά να ζεσταθούν.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη και με σύρμα χειρός χτυπάμε να ενωθούν. Όταν ζεσταθεί καλά το γάλα με την κρέμα τα ρίχνουμε, ανακατεύοντας με το σύρμα μέσα στα αυγά. Σουρώνουμε το μείγμα για την κρέμα καραμελέ σε λεπτό σουρωτήρι.

Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην φόρμα με την καραμέλα. Ακουμπάμε τη φόρμα με την κρέμα καραμελέ μέσα σε ένα ταψί βαθύ.

Βάζουμε ζεστό νερό στο ταψί για να ψήσουμε την κρέμα καραμελέ σε μπεν μαρί.

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς στον αέρα, στην μεσαία σχάρα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.

Ακουμπήστε την ψημένη κρέμα καραμέλα στο κέντρο. Θα τρέμει ελαφρά η κρέμα αλλά θα έχει σταθεροποιηθεί. 

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και μετά καλύπτουμε με μεμβράνη. Την αφήνουμε για 1,5 ώρα στο ψυγείο να παγώσει να σταθεροποιηθεί για να την αναποδογυρίσουμε. 

Βγάζουμε την κρύα κρέμα καραμελέ από το ψυγείο. Αφήνουμε να σταθεί 30’ στον πάγκο εργασίας πριν την ξεφορμάρουμε. Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά του σκεύους για να ξεκολλήσουμε την κρέμα.

Σκεπάζουμε το σκεύος με πιατέλα και αναποδογυρίζουμε την κρέμα καραμελέ με  μια κίνηση.

Κόβουμε την κρέμα καραμελέ σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

https://www.argiro.gr/recipe/krema-karamele/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ