Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 01/04/2021
Ψητό κουνουπίδι

ΥΛΙΚΑ

Για το κουνουπίδι

1 κεφάλι κουνουπίδι

1 κύβο λαχανικών

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. νερό

1 κ.σ. σκόνη κάρυ

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι και λεμόνι KALAMATA PAPADIMITRIOU

 

Για τη σως αβοκάντο

1 ώριμο αβοκάντο

2 σκ. σκόρδο

μισή καυτερή πιπεριά

2 κ.σ. κόλιανδρο

λίγο αλάτι

το χυμό από 2 λάιμ

1 κ.γ. μέλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. νερό

 

Για το σερβίρισμα

φρέσκο τυρί κρέμα light ARLA

χύμο λάιμ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα γουδί βάζουμε το λάδι, το νερό, το κάρυ, την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι και λεμόνι, τον κύβο λαχανικών και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν πάστα. Περιχύνουμε με την μαρινάδα το κουνουπίδι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Στη βάση του φούρνου βάζουμε ένα ταψί με βραστό νερό για να δημιουργείται ατμός κατά το ψήσιμο.

Γυρνάμε ανάποδα το κουνουπίδι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στην καρδιά του κουνουπιδιού. Αφήνουμε να διατρέξει όλα τα κενά ανάμεσα στις φούντες του κουνουπιδιού για να δώσει ένταση των υλικών. Μετά το αναποδογυρίζουμε και το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο το αλείφουμε ολόγυρα με όση σάλτσα έτρεξε από το εσωτερικό του.

Το σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα και το βάζουμε στο φούρνο, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο για περίπου 40′ μέχρι με ένα μαχαίρι να ελέγξουμε την καρδιά του αν μαλάκωσε αρκετά.

Αν σας αρέσει πολύ μαλακό, μπορείτε πριν το ψήσιμο να το βράσετε ολόκληρο για 10′ κει μετά να το αλείψετε και να το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.

Στα τελευταία 5′ ψησίματος αφαιρέστε τη λαδόκολλα κι αφήστε το να ροδίσει.  Συνοδέψτε το με τη σως αβοκάντο.

 

Για τη σως αβοκάντο

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια κρέμα σαν αραιή μαγιονέζα. Προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει πιο ρευστή η σως αβοκάντο.

 

Είναι προτιμότερο η σάλτσα αβοκάντο να καταναλώνεται την ίδια ημέρα. Αν μείνει, διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες καλά σκεπασμένη. Θα χάσει όμως το καταπράσινο χρώμα της.

Σερβίρουμε με φρέσκο τυρί κρέμα light και χυμό λάϊμ.

 

https://www.argiro.gr/recipe/kounoupidi-psito-sto-fourno/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ