Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 02/04/2021
Κέικ ζέβρα χωρίς γλουτένη

ΥΛΙΚΑ

350 γρ. βούτυρο

2 φλ. ζάχαρη

6 αυγά μεγάλα

2 κ.γ. υγρή βανίλια

2 κ.γ. baking powder

½ κ.γ. σόδα

3 φλ. φαρίνα χωρίς γλουτένη ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

1 φλ. ξινόγαλα

½ φλ. γαλα

 

Για το μείγμα σοκολάτας

100 γρ. κουβερτούρα

3 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. λικέρ

¼ φλ. γάλα

 

Για τη φόρμα

1 κ.σ. βούτυρο

3 κ.σ. κακάο

 

Για το σερβίρισμα

Καρύδα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις ή 160 °C στον αέρα.

Βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε κακάο σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ.

Σε μπολ βάζουμε τη φαρίνα χωρίς γλουτένη και το μπέικιν και με σύρμα ανακατεύουμε να αφρατέψει. Βάζουμε σε μπολ το ξινόγαλα με το γάλα και διαλύουμε τη σόδα.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε με το φτερό του κέικ να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5′-6′, μέχρι να λιώσει. ‘Ενα ένα ρίχνουμε τα αυγά ώστε να τα πίνει το μείγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια. Εναλλάξ και με το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε τα στερεά και τα υγρά υλικά.

Παίρνουμε το 1/3 από το μείγμα κέικ και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε δαχτυλίδια ζύμης εναλλάξ στη φόρμα, ξεκινώντας με το λευκό μείγμα. Πέφτοντας το ένα μείγμα μέσα στο άλλο σχηματίζει κύκλους. Κάθε φορά που ρίχνουμε μείγμα έχουμε ένα νέο κύκλο δαχτυλίδι.

Ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα (αντίσταση) ή στη μεσαία (αέρα) για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ, μπήγοντας τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο, αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον τα πρώτα 45’.

Το μείγμα του κέικ είναι σχετικά ρευστό για να βγουν τα δαχτυλίδια.

Σερβίρουμε με λιωμένη σοκολάτα και καρύδα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/keik-zempra-banilia-sokolata/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ