Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 06/04/2021
Τυροπιτάκια κουρού

 

 

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ

 

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. σπιτικό 2% ΚΡΙ ΚΡΙ

150 γρ. βούτυρο

180 γρ. ηλιέλαιο

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 κ.σ. σκληρό τυρί

1 κ.γ. κοφτό baking powder

2 πρεζες αλάτι

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για την επάλειψη

κρόκο αυγού

μαυροσούσαμο

 

Για τη γέμιση

250 γρ. φέτα σκληρή

100 γρ. σκληρό τυρί

λίγο πιπέρι

1 αυγό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με τη ζύμη.

Βάζουμε σε ένα μπολ το επιδόρπιο γιαουρτιού, το βούτυρο, το λάδι, το τυρί, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.

Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε.

Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με επιδόρπιο γιαουρτιού είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.

Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού, διαλύουμε τον κρόκο με λίγο νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο μαυροσούσαμο.

Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς °C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.

Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο. Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού στο φούρνο, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.

 

https://www.argiro.gr/recipe/tyropitakia-kourou/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ