Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 12/04/2021
Σπαγγέτι πικάντικη γάμπαρη

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. βιολογικό spaghetti espressi ΗΛΙΟΣ

2 κ.σ. πέστο

2 φλ. ζωμό λαχανικών

¼ φλ. λευκό ξηρό κρασί

400 γρ. γάμπαρη ολόκληρη PESCANOVA

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βιολογικό βαλσαμικό ξίδι KALAMATA PAPADIMITRIOU

αλάτι

πιπέρι

2 σκ. σκόρδο

ξύσμα από 1 λάϊμ

2 πρέζες πάπρικα

1 καυτερή πιπεριά

 

Για τα τοματίνια κονφί με βότανα

1 φλ. ελαιόλαδο

300 γρ. τοματίνια

1 σκ. σκόρδο

λίγο φρέσκο θυμάρι

λίγη φρέσκια ρίγανη

1 δαφνόφυλλο

αλάτι

πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

φρέσκο βασιλικό

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάζουμε πρώτα μια κουταλιά λάδι σε κατσαρόλα και ψήνουμε τα κεφάλια και τα τσόφλια από τη γἀμπαρη, μέχρι να κοκκινίσουν καλά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 20′. Σουρώνουμε τον ζωμό. Αφήνουμε στην άκρη.

 

Σε μπολ βάζουμε το λάδι, το ξύσμα, την πάπρικα, την καυτερή πιπεριά και τα σκόρδα. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε την καθαρισμένη γάμπαρη και ανακατεύουμε να καλυφθούν από το μείγμα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20′ στο ψυγείο να μαριναριστούν.

Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τη γάμπαρη και ψήνουμε για 2′. Τη βγάζουμε σε μπολ προσθέτουμε την μαρινάδα στο τηγάνι και λίγο ζωμό από τα κεφάλια και τα τσόφλια και βράζουμε για 2′-3′ να μειωθεί το υγρό και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις. Σβήνουμε με το βιολογικό βαλσαμικό ξίδι.

 

Προσθέτουμε τη γάμπαρη, το pesto και τα τοματίνια. Βράζουμε τα σπαγγέτι espressi  για 1’. Στη συνέχεια προσθέτουμε στη γάμπαρη το σπαγγέτι espressi, όπως τα παίρνουμε από την κατσαρόλα με το νερό τους να στάζει και ανακατεύουμε δυνατά όλα τα υλικά για 1′.

Σερβίρουμε αμέσως.

 

Για τα τοματίνια κονφί με βότανα

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε τα τοματίνια ολόκληρα, το σκόρδο, τα βότανα και αλατοπίπερο. Σιγοψήνουμε τις τομάτες για 10' με προσοχή να μη λιώσουν. Πρέπει να κρατήσουν το σχήμα τους, αλλά να μαλακώσουν ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως μέσα στο λάδι τους. Τις χρησιμοποιούμε αμέσως ή τις φυλάμε σε βάζο με τα υγρά και το λάδι στο ψυγείο για 12 ημέρες. Το λάδι που θα περισσέψει το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες σάλτσες και πίτες.

 

https://www.argiro.gr/recipe/spaggeti-me-pesto-pikantikes-garides-kai-ntomatinia-konfi/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ