Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 20/04/2021
Κλασική μαρέγκα

ΥΛΙΚΑ

 

160 γρ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου

160 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

160 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη

½ κ.γ. ξίδι λευκό

½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Λίγο αλάτι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυγίζουμε πρώτα τα ασπράδια και όσα γραµµάρια είναι, τόσα γραµµάρια πρέπει να είναι η κρυσταλλική και η άχνη ζάχαρη αντίστοιχα.

Αλέθουμε την κρυσταλλική ζάχαρη στο µπλέντερ σε πιο ψιλή µορφή, για να διαλυθεί πιο εύκολα στα ασπράδια.

Τοποθετούµε τα ασπράδια στον κάδο του µίξερ και µε το σύρµα, αρχίζουµε να τα χτυπάµε σε µέτρια ταχύτητα.

Προσθέτουµε το αλάτι.

Λίγη λίγη, βροχηδόν, µε συνεχή ροή προσθέτουµε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζουµε το χτύπηµα της µαρέγκας, µέχρι να σχηµατιστούν σφιχτές κορυφές.

Πιάνουµε λίγη µαρέγκα, ανάµεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη µας, και αν νιώθουµε ότι η ζάχαρη δεν έχει λιώσει καλά, συνεχίζουµε το χτύπηµα για λίγα λεπτά.

Αφού σφίξει καλά η µαρέγκα, προσθέτουµε τη βανίλια (πάντα το µίξερ σε λειτουργία) και το ξίδι.

Αυτό θα βοηθήσει στο να κρατήσει η µαρέγκα στο κέντρο της µια αφράτη και τσιχλένια υφή, ενώ εξωτερικά θα γίνει τραγανή.

Τέλος, κοσκινίζουµε στη µαρέγκα την άχνη και µε σπάτουλα και απαλές κινήσεις την ενσωµατώνουµε.

Προθερµαίνουµε το φούρνο στους 80-100 °C στον αέρα.

Στρώνουµε λαδόκολλα σε λαµαρίνα (κολλάµε τη λαδόκολλα στη λαµαρίνα µε λίγη µαρέγκα, για να µην κουνιέται στο ψήσιµο).

Νοητά χαράζουµε κύκλο 25-27 εκ.

Με ένα κουτάλι στήνουµε τη µαρέγκα σε δίσκο.

Με παλέτα ή κουτάλι κάνουµε ελαφριά λακκούβα στη µέση για να καθίσει µετά η σαντιγί.

Ψήνουµε στους 100 βαθμούς °C, στη μεσαία σχάρα για 1 ώρα και 30΄ περίπου µέχρι να στεγνώσει καλά η µαρέγκα.

Όταν πια ξεκολλάει από την λαδόκολλα και απ’ έξω είναι τραγανή, τότε είναι έτοιµη.

Την αφήνουµε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

 

https://www.argiro.gr/recipe/pabloba/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ