Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 28/04/2021
Κουλουράκια της Λαμπρής

ΥΛΙΚΑ

Για τα κουλουράκια

125 γρ. βούτυρο LURPAK (μαλακό,σε θερμ. δωμ.)

150 γρ. ζάχαρη

2 μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)

1 βανίλια

30 γρ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

50 γρ. χυμό πορτοκάλι

⅓ κ.γ. μαγειρική σόδα

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

450 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

1 κοφτό κ.γ. baking powder

2 πρέζες αλάτι

Για το διάλυμα αυγού

1 κρόκο

2 κ.σ. νερό

1 κ.σ. ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για κουλουράκια της Λαμπρής που είναι αφράτα και τέλεια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη.

Με το μίξερ τα χτυπάμε μέχρι να κρεμώσει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.

Προσθέτουμε το ξύσμα γάλα, τη βανίλια και το γάλα εβαπορέ.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, κρατώντας 2-3 κουταλιές έξω και απαλά χτυπάμε να ενσωματωθεί. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.

Η ζύμη για τα κουλουράκια της Λαμπρής δεν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτα και να μην γίνουν σφιχτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη.

Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά και μετά πλάθουμε μικρά κουλουράκια, περίπου 25-30 γραμ. το καθένα σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Εάν θέλετε να γυαλίζουν τα κουλουράκια, θα τα αλείψετε με διάλειμμα αυγού. Αλλιώς τα αφήνετε σκέτα είναι το ίδιο νόστιμα.

Αραδιάζουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Διαλύουμε τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια της Λαμπρής.

Ψήνουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C για περίπου 30′, μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.

Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος, μακριά από υγρασία για να παραμείνουν τραγανά.

https://www.argiro.gr/recipe/koulourakia-voutyrou/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ