Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 28/04/2021
Λαμπρόψωμο

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

200 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

1 κ.γ. κοφτό αλάτι

½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1½ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο

2 κ.σ. ζάχαρη

2 αυγά μεγάλα (θερμ.δωμ.)

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (θερμ.δωμ.)

50 γρ. βούτυρο λιωμένο χλιαρό

300 γρ. γάλα χλιαρό

1 κόκκινο αυγό για το στόλισμα

αλάτι

Για την επάλειψη: 1 ασπράδι για το άλειμμα  του ψωμιού

Για το σερβίρισμα: Αμύγδαλα και σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης και το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη και τα ανακατεύουμε. 

Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό (κάτω από 40 °C). Αποσύρουμε το γάλα από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι. Με το σύρμα ανάδευσης, τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το γιαούρτι.

Προσθέτουμε τα αυγά και λίγο αλάτι, χτυπημένα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα. 

Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά.

Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα για 2’ να βραχεί το αλεύρι. 

Δυναμώνουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και τα χτυπάμε για 4’ μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.

Λίγο λίγο με το μίξερ σε λειτουργία ρίχνουμε με ρίγη κλωστής, το λιωμένο κρύο βούτυρο.

Δυναμώνουμε το μίξερ και δουλεύουμε την ζύμη για 2-3’ σε δυνατή ταχύτητα.

Η ζύμη τώρα είναι εύπλαστη ελαστική και δεν πρέπει κολλάει στα χέρια. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι. Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω. Τη βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα.

Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύματα αέρα να ξεκουραστεί για 1 ώρα σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει.

Ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης, εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.

Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. 

Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να φτιάξουμε φυτίλια-κορδόνια ζύμης για διακόσμηση του Λαμπρόψωμου. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό στο Πασχαλινό ψωμί και κάνουμε τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο.

Βυθίζουμε μέσα το κόκκινο αυγό, μέχρι τη μέση τους, γιατί με το φούσκωμα της ζύμης ανεβαίνει πάνω.

Κάνουμε σχέδια με το κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε και τα βάζουμε πάνω στο Λαμπρόψωμο.

Σκεπάζουμε το Λαμπρόψωμο και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.

Χτυπάμε 1 ασπράδι και αλείφουμε το Λαμπρόψωμο ολόγυρα για διχρωμία στο πασχαλινό ψωμί, αλείψτε τα στολίδια ζύμης με κρόκο και το υπόλοιπο ψωμί με ασπράδι. Αφήνουμε να σταθεί για 10’ το πασχαλινό ψωμί και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε το Λαμπρόψωμο στους 180°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο 40’. Σερβίρουμε με αμύγδαλα ψίχα και σουσάμι.

https://www.argiro.gr/recipe/lampropsomo/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ