Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 29/04/2021
Χταπόδι κοφτό μακαρονάκι

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ 

 

ΥΛΙΚΑ

700 γρ. χταπόδι ολόκληρο PESCANOVA

2 ξερά κρεμμύδια

½ φλ. ελαιόλαδο

½ φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μπαχάρι

1 πρέζα γαρίφαλο

500 γρ. κοφτό μέτριο ΗΛΙΟΣ

1 φλ. τριμμένες τομάτες

1 κ.σ. πελτέ τομάτας

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά το χταπόδι ολόκληρο και το κόβουμε σε μπουκιές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρουμε (τρίβουμε) τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει για 40' μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Προσθέτουμε το κοφτό μέτριο μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το κοφτό μέτριο και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. Είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις.

https://www.argiro.gr/recipe/xtapodi-me-kofto-makaronaki/

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ