Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 10/05/2021
Αγκινάρες μουσακά

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΟΥΣΑΚΑ

 

ΥΛΙΚΑ

900 γρ. αγκινάρες IFANTIS

1 φλ. σκληρό τυρί Δανίας ARLA

½ φλ. φρυγανιά

λίγο ελαιόλαδο

 

Για τη σάλτσα κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο

400 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες

1 δαφνόφυλλο

1/2 ξυλάκι κανέλα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

¼ φλ. κονιάκ

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο LURPAK LIGHT

100 γρ. αλεύρι

1 λίτρο φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά

1/2 μικρό κρεμμύδι

2 γαρύφαλλα

2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις κατεψυγμένες αγκινάρες

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε τις κατεψυγμένες αγκινάρες και τις βράζουμε για 3′. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Για τη σάλτσα κιμά

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να ψήνεται καλά η κάθε πλευρά, για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7-8΄προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6΄.

Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, τομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει για 5΄τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά περίπου 20-25΄μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στο κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο γάλα- να μη βράσει, απλώς να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα (να ψηθεί ελαφρά) για 2-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι, πιπέρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7-8΄περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε 2 κουταλιές από τη μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο του μουσακά

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό σκληρό τυρί Δανίας. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες αγκινάρες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκληρό τυρί Δανίας και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.

Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

https://www.argiro.gr/recipe/mousakas-me-agkinares/

 

 

 

 

 

 

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΟΥΣΑΚΑ

 

ΥΛΙΚΑ

900 γρ. αγκινάρες IFANTIS

1 φλ. σκληρό τυρί Δανίας ARLA

½ φλ. φρυγανιά

λίγο ελαιόλαδο

 

Για τη σάλτσα κιμά

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο

400 γρ. ψιλοκομμένες τομάτες

1 δαφνόφυλλο

1/2 ξυλάκι κανέλα

3 κ.σ. ελαιόλαδο

¼ φλ. κονιάκ

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο LURPAK LIGHT

100 γρ. αλεύρι

1 λίτρο φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά

1/2 μικρό κρεμμύδι

2 γαρύφαλλα

2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις κατεψυγμένες αγκινάρες

Σε αλατισμένο νερό που βράζει, βάζουμε τις κατεψυγμένες αγκινάρες και τις βράζουμε για 3′. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Για τη σάλτσα κιμά

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να ψήνεται καλά η κάθε πλευρά, για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7-8΄προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6΄.

Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, τομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει για 5΄τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά περίπου 20-25΄μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Για τη μπεσαμέλ

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στο κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο γάλα- να μη βράσει, απλώς να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα (να ψηθεί ελαφρά) για 2-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: αλάτι, πιπέρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7-8΄περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε 2 κουταλιές από τη μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Για το στήσιμο του μουσακά

Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό σκληρό τυρί Δανίας. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες αγκινάρες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκληρό τυρί Δανίας και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.

Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

https://www.argiro.gr/recipe/mousakas-me-agkinares/

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ