Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 12/05/2021
Λαδένια Κιμώλου

ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

750 γρ. αλεύρι ζην ολικής άλεσης ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

2 πρέζες ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

2 φλ. νερό χλιαρό

 

Για τη γέμιση

3 μέτριες τομάτες ώριμες και σφιχτές

3 μέτρια ξερά άνυδρα κρεμμύδια

1 κ.γ. ρίγανη

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Η λαδένια Κιμώλου ή λαδόπιτα είναι μια πολύ εύκολη παραδοσιακή συνταγή για πίτα νηστίσιμη από την Κίμωλο. Γίνεται με λίγα απλά υλικά και θυμίζει μια πίτσα με χοντρό ζυμάρι. Συνταγή παραδοσιακή που δημιουργήθηκε από τις επιρροές που δέχτηκε η Κίμωλος από τους Ενετούς κατακτητές και βασίστηκε στα λιγοστά προϊόντα που παρήγαγε η Κίμωλος.

Για την παραδοσιακή λαδένια Κιμώλου, κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι ζην ολικής άλεσης σε ένα μεγάλο μπολ. Πασπαλίζουμε με τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη (η ζάχαρη βοηθάει στη γρήγορη ενεργοποίηση της μαγιάς). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε-ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά, με τα δάχτυλα. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη, εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω να ακουμπούν στο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Κόβουμε τις τομάτες και αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά τους, τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. Κόβουμε τα κρεμμύδια και αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις πιπεριές σε καρέ.

Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Όπως απλώνουμε τη ζύμη πίτσας.

Ραντίζουμε με λίγο λάδι όλη την επιφάνεια της ζύμης.

Πάνω στη ζύμη βάζουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, τομάτες, κρεμμύδι, και προαιρετικά τις πιπεριές. Αν χρησιμοποιήσετε πελτέ και όχι φρέσκια τομάτα, αλείψτε τον με το κουτάλι σε όλη την επιφάνεια της λαδένιας. Συνεχίστε κανονικά με το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο κλπ.

Πασπαλίζουμε με ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς °C στις αντιστάσεις, στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου, για 40′ περίπου μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η λαδένια.

Η λαδένια Κιμώλου έχει χοντρή ζύμη σαν ψωμιού, όποτε χρειάζεται παραπάνω ψήσιμο από μια κλασική πίτσα με λεπτό ζυμάρι.

https://www.argiro.gr/recipe/ladenia-i-ladopita/

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ