Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 21/05/2021
Ρολά κανέλας

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

625 γρ. αλεύρι μαλακό Νο 2 ΜΥΛΟΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

4 κ.γ. κοφτά μαγιά ξηρή

2 κ.γ. κοφτά αλάτι

½ φλ. νερό

1 φλ. γάλα

½ φλ. ζάχαρη

100 γρ. βούτυρο λιωμένο & χλιαρό

3 κ.σ. ηλιέλαιο

2 μεγάλα αυγά (σε θερμ.δωμ.) ελαφρά χτυπημένα

λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

 

Για τη γέμιση

125 γρ. βούτυρο λιωμένο

2 κ.σ. κοφτές κανέλα

½ φλ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη

1 φλ. μαύρη μαλακή ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι μαλακό και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Σε μια κανάτα βάζουμε το αλάτι, το νερό, το γάλα, τη ζάχαρη, το λιωμένο χλιαρό βούτυρο και το ηλιέλαιο και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε με σύρμα να ενωθούν τα υγρά υλικά. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα υγρά υλικά. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να γίνει το μείγμα ζύμη τσιχλωτή, που θα κολλάει ελαφρά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να τριπλασιαστεί. Βάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο για 1 νύχτα.

Φτιάχνουμε τη γέμιση για τα ρολά κανέλας.

Την επόμενη μέρα, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ταψί 25x35 εκατ.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε ένα μπολ με κουτάλι όλα τα υλικά, κανέλα, ζάχαρη μαύρη και λευκή και αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και τοποθετούμε επάνω την παγωμένη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια της ζύμης και ξεκινάμε με χοντρό πλάστη να ανοίξουμε φύλλο, πάχους περίπου 0,5 εκ. και σχήματος παραλληλόγραμμου, με διαστάσεις περίπου 30χ55 εκ. Πασπαλίζουμε αλεύρι στην επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο.

Αλείφουμε με απαλές κινήσεις όλη την επιφάνεια του φύλλου με το βούτυρο και τη γέμιση, αφήνοντας  1 εκ. κενό περιμετρικά. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος της μακριάς πλευράς. Το ρολό να μην είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένο. Έχοντας πάντα την ένωση του ρολού να ακουμπάει στον πάγκο, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 10 φέτες πάχους περίπου 4-5 εκατοστών.

Τοποθετούμε τα ρολάκια κανέλας στο έτοιμο ταψί, αφήνοντας 1 εκατοστό απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολά κανέλας να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν πάλι, για περίπου 1 ώρα.

 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα. Ψήνουμε τα ρολάκια κανέλας για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν κι άλλο και να ροδίσουν ολόγυρα. Με το που ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά, και έπειτα, αλείφουμε την κρέμα τυριού.

 

*Υπολογίστε ότι η ζύμη θα χρειαστεί 1 νύχτα να παραμείνει στο ψυγείο.

 

https://www.argiro.gr/recipe/rola-kanelas-glaso-cinnamon-rolls/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ