Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ - 25/05/2021
Τούρτα κοκ με γλάσο σοκολάτας

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα φρέσκο (σε θερμ. δωμ.)

1 βανίλια

150 γρ. ζάχαρη

3 κρόκους από μεγάλα αυγά (σε θερμ. δωμ.)

60 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

60 γρ. κόρν φλάουρ

Για το παντεσπάνι 

6 μεγάλα αυγά χωρισμένα

200 γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

125 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.

35 γρ. κόρν φλάουρ

2 κ.γ. baking powder

2 πρέζες αλάτι

50 γρ. βούτυρο LURPAK (λιωμένo και κρύo)

Για το σιρόπι

100 γρ. νερό

100 γρ. ζάχαρη

Για το γλάσο σοκολάτας

250 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα

250 γρ. κρέμα γάλακτος 36% ARLA

1 κ.σ. βούτυρο LURPAK

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για την τούρτα κοκ με γλάσο από σοκολάτα όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 

Για την κρέμα

Σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το μισό γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και τους κρόκους και τα ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το κρύο γάλα, το αλεύρι και το κόρν φλάουρ. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Συνεχίζουμε, προσθέτοντας γάλα που έχουμε ζεστάνει με τη ζάχαρη, στο μπολ με το κρύο μείγμα του γάλακτος.  Ανακατεύουμε και το γυρνάμε όλο μαζί στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα βανίλια. Αφού βράσει και πήξει τη βάζουμε σε ένα φαρδύ μπολ. Καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια, για να μην κάνει πέτσα.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Κατόπιν την παγώνουμε καλά στο ψυγείο. Λίγο πριν την χρησιμοποιήσουμε για να γεμίσουμε το κωκ,  χτυπάμε λίγο με σύρμα να αφρατέψει.

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς °C στον αέρα. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί 32 εκ. (ή μοιράζουμε σε δυο ταψάκια 22 εκ.).

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κόρν φλάουρ, το bakingpowder και το αλάτι.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τα 2/3 της ζάχαρης, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Ρίχνουμε τις βανίλιες.

Σε ένα άλλο μπολ με μίξερ χειρός, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να δούμε απαλές κορυφές. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε 1 λεπτό ακόμα να γυαλίσει καλά η μαρέγκα. Ρίχνουμε τη μαρέγκα στα χτυπημένα αβγά. Προσθέτουμε τα στερεά κοσκινισμένα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο. Αναδιπλώνουμε με σπάτουλα και βάζουμε στο ταψί. Ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά. 

Αφήνουμε να σταθεί στην φόρμα για 10 λεπτά κι έπειτα ξεφορμάρουμε σε σχάρα, για να κρυώσει καλά.

 

Για το σιρόπι 

Βάζουμε τα υλικά σε μία μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. 

 

Για το γλάσο σοκολάτας 

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος 36% σε μία κατσαρόλα. Βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μπολ. Μόλις φουσκώσει η κρέμα, περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το γλάσο λείο, πυκνό και βελούδινο. Αφήνουμε στην άκρη να σταθεί μέχρι να κρυώσει.

 

Μοντάρισμα τούρτας κοκ με γλάσο σοκολάτας

Κόβουμε στη μέση οριζόντια το παντεσπάνι και με ένα πινέλο ραντίζουμε τις κομμένες επιφάνειες με το κρύο σιρόπι. Απλώνουμε την κρέμα βανίλια και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Περιχύνουμε με το κρύο γλάσο. 

Η τούρτα κοκ γίνεται ακόμα πιο ωραία αν σταθεί για μερικές ώρες στο ψυγείο. Όταν θελήσουμε να τη σερβίρουμε, την αφήνουμε στον πάγκο για 15 λεπτά, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Να θυμάστε ότι αν χρησιμοποιήσετε ένα ταψί 32 εκ. η τούρτα κοκ θα έχει μεγάλη επιφάνεια και θα βγάλει περισσότερες μερίδες, αλλά θα έχει χαμηλότερο ύψος. 

Αν χρησιμοποιήσετε 2 ταψάκια, τότε θα έχει μικρότερη επιφάνεια άρα λιγότερες μερίδες, αλλά θα είναι πολύ εντυπωσιακή σε ύψος. 

https://www.argiro.gr/recipe/tourta-kok-glaso-sokolatas/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ