Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 31/08/2021
Κλασικός μουσακάς | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 31/08/2021

ΥΛΙΚΑ

5 φλάσκες μελιτζάνες

4 κολοκύθια

4 πατάτες μεγάλες

ελαιόλαδο για τηγάνισμα

αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 δαφνόφυλλο

1 ξύλο κανέλας

⅓ φλ. κονιάκ

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την εύκολη μπεσαμέλ

1½ λίτρο γάλα (σε θερμoκρασία δωματίου)

6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ

50 γρ. βούτυρο LURPAK

2 αυγά

2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

αλάτι

1 φλ. σκληρό τυρί Δανίας ARLA

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον παραδοσιακό μουσακά με εύκολη μπεσαμέλ, ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί ο πελτές. Σβήνουμε με το κονιάκ.

Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

Μετά από 5′ αφαιρούμε τα μπαχαρικά. Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, τον αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.

Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 200 °C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν. Προσοχή να μην ξεραθούν.

Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Για την εύκολη μπεσαμέλ

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε την κρέμα να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε στην κρέμα.

Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κρύο κιμά και ανακατεύουμε.

Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο σκληρό τυρί.

Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με όλη την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στους 180-200 °C, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.

Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σκληρό τυρί. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια. Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι του μουσακά και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.

https://www.argiro.gr/recipe/mousakas-tis-manoulas/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ