Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 31/08/2021
Ντοματόρυζο | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 31/08/2021

ΥΛΙΚΑ

350 γρ. ρύζι Καρολίνα

½ λεμόνι

250 γρ. ντοματίνια μακρόστενα

500 γρ. ντομάτες μακρόστενες (πομοντόρια)

60 γρ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας

1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο σπασμένες

500 γρ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα

500 γρ. νερό ζεστό

2 κ.σ. σταφίδα μαύρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

από 1 κ.σ. ψιλοκομμένα βασιλικό

 

Για το σερβίρισμα

 

1 κ.σ. επιδόρπιο γάλακτος protein ARLA

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού KALAMATA PAPADIMITRIOU

ελαιόλαδο

φρέσκο βασιλικό

φιλέ αμυγδάλου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2’ σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά οι φλούδες από τα ντοματίνια.

Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και αφήνουμε τις ντομάτες να βράσουν μέχρι να πιούν τα υγρά τους και να μείνουμε το λάδι τους για περίπου 7’ με 10’ .

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σπασμένο. Σοτάρουμε για 2-3’ να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ. Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας να μοσχοβολήσει.

Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και τις τριμμένες ντομάτες στο ντοματόρυζο και το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Το ντοματόρυζο πρέπει να βράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να κοχλάζει δυνατά.

Βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε το ρύζι γύρω στα 13-15’ μέχρι να σκάσει αλλά να κρατάει στο δόντι.

Αλατοπιπερώνουμε το ντοματόρυζο προς το τέλος του βρασμού.

Πασπαλίζουμε με τα βότανα. Ανακατεύουμε. Σβήνουμε το ντοματόρυζο όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει στο δόντι. Πρέπει να θυμίζει πηχτή σούπα με υγρασία.

Ρίχνουμε 2 παγάκια στο ντοματόρυζο και το ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το ντοματόρυζο και αφήνουμε να σταθεί για 10’ και να χυλώσει το ρύζι.

Σερβίρουμε το ντοματόρυζο σε βαθύ πιάτο, ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο.

Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε με επιδόρπιο γάλακτος όσο ακόμα είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.

Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικό, κρέμα βαλσαμικού, ελαιόλαδο και φιλέ αμυγδάλου.

https://www.argiro.gr/recipe/ntomatorizo/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ