Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 03/09/2021
Καραμελωμένη βερικοκόπιτα | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 03/09/2021

ΥΛΙΚΑ

12 βερίκοκα (αφαιρούμε τα κουκούτσια)

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

¼ κ.γ. κανέλα

1 πρέζα αλάτι

125 γρ.  βούτυρο LURPAK (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 φλ. ζάχαρη

1 βανίλια

2 μεγάλα αυγά

¾ φλ. γάλα φρέσκο

λίγα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)

Για την καραμέλα

½ φλ. ζάχαρη

3 κ.σ. νερό

 

Για το σερβίρισμα

κρέμα γάλακτος 36% ARLA (χτυπημένη σε σαντιγί)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση (αφού πάρουν βράση δεν ανακατεύουμε ξανά). Μόλις γίνει η καραμέλα διάφανη, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι, στρώνουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε μέσα την ξανθιά καραμέλα. Μόλις κρυώσει θα γίνει σαν τζάμι.

Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη, για λίγα λεπτά. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι. Λίγο λίγο, εναλλάξ, ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. (Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.) Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

Στρώνουμε σε σειρά τα βερίκοκα πάνω στην καραμέλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, ρίχνουμε τα φιστίκια και απλώνουμε από πάνω το μείγμα. Το ψήνουμε στους 170 οC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 55΄.

Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν βγει στεγνό είναι ψημένο το γλυκό. Όπως το βγάζουμε ζεστό από το φούρνο, το τουμπάρουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να στραγγίσει καλά η καραμέλα πάνω στη βερικοκόπιτα. Σερβίρουμε με σαντιγί.

 

https://www.argiro.gr/recipe/karamelomeni-berikokopita/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ