Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 07/09/2021
Γεμιστά κολοκυθάκια αυγολέμονο | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 07/09/2021

ΥΛΙΚΑ

8 στρογγυλά κολοκύθια

2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

½ φλ. ελαιόλαδο

350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο                                                                                       

10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα

3 κ.σ. κονιάκ

2 καρότα (τριμμένα)

2 πατάτες (κομμένες κυδωνάτες)

2 καρότα (σε κομμάτια)

½ ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

½ ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)

λίγο δυόσμο (προαιρετικά)

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο

 

Για το σερβίρισμα

φρέσκο τυρί κρέμα ARLA

 

Για την κρέμα αυγολέμονο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. αλεύρι

500 γρ. ζωμό από τα κολοκυθάκια (2 φλ )

χυμό από 1 λεμόνι

αλάτι

πιπέρι

λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

1 κρόκος αυγού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο με κιμά και ρύζι, προετοιμάζουμε πρώτα τα κολοκύθια. Αφού τα πλύνουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι για τα κολοκυθάκια.

Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκυθάκια ή με το κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ½ ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.

Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄.

Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκυθάκια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους.

Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.

Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες κυδωνάτες και τα καρότα κομμένα σε κομμάτια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.

Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου.

Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄ μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.

Για την κρέμα αυγολέμονο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Ψήνουμε το ρού (roux) σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα ανακατεύοντας με σύρμα.

Προσθέτουμε 1 κρόκο αυγού κι ανακατεύουμε.

Στύβουμε το λεμόνι πασπαλίζουμε με άνηθοψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

Σερβίρουμε με φρέσκο τυρί κρέμα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/kolokuthakia-gemista-augolemono/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ