ΥΛΙΚΑ
3 κ.σ. βούτυρο LURPAK
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
1 ½ φλ. ρύζι αρμπόριο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
5 φλ. ζωμός κότας
½ φλ. σκληρό τυρί Δανίας ARLA
αλάτι
πιπέρι
3 καπνισμένες μελιτζάνες (μόνο την ψίχα)
Για τα ντοματίνια
10 μακρόστενα - κατακόκκινα ντοματίνια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού KALAMATA PAPADIMITRIOU
φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Για γαρνίρισμα
σαλάτα ρόκας
σκληρό τυρί Δανίας ARLA
κυβάκια μελιτζάνας σοτέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε σε τηγάνι βαθύ τις 2 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αφήνουμε για 1′ και αφαιρούμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε για 2′-3′ να λαδωθεί το ρύζι. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε από ½ φλ. ζεστό ζωμό τη φορά. Κάθε φορά που πίνει τα υγρά το ρύζι προσθέτουμε τον επόμενο ζωμό. Η διαδικασία διαρκεί 20′-25′ περίπου μέχρι το ρύζι να χυλώσει εξωτερικά και να είναι aldente στην καρδιά του.
Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τη ψίχα καπνιστής μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε το σκληρό τυρί Δανίας, την τελευταία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.
Σερβίρουμε αμέσως σε ζεστά πιάτα και γαρνίρουμε κάθε πιάτο στην κορυφή με ψητά ντοματίνια σαλάτα, με μικρά φύλλα ρόκας και λίγο σκληρό τυρί Δανίας.
Σερβίρουμε αμέσως.
Για τα ψητά ντοματίνια
Διαλέγουμε μακρόστενα κατακόκκινα τοματίνια, τα κόβουμε στη μέση, τα αραδιάζουμε σε ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγη κρέμα βαλσαμικού. Ψήνουμε στους 200°C για 20′.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε πολλά φαγητά ή σαλάτες για να ενισχύσουμε τη γεύση ενός πιάτου.
Πως καπνίζουμε τις μελιτζάνες
Για να καπνίσουμε τις μελιτζάνες χρειαζόμαστε ανοιχτή φλόγα, δηλαδή σχάρα με κάρβουνα τζάκι ή γκάζι.
Αφήνουμε τη μελιτζάνα στη σχάρα, γυρίζοντάς την τακτικά μέχρι να καψαλιστεί εξωτερικά και να μαλακώσει η σάρκα της.
Αν δεν έχουμε κάρβουνα ή τζάκι, σουβλίζουμε με μαχαίρι τη μελιτζάνα και καψαλίζουμε εξωτερικά, γυρίζοντάς τη γύρω γύρω. Αφού ολοκληρωθεί το καψάλισμα, τη ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει καλά. Τρυπάμε τη σάρκα να δούμε αν μαλάκωσε.
Αφήνουμε λίγο τις μελιτζάνες σε σουρωτήρι, χαράζουμε κάτω κάτω να στραγγίσουν τα υγρά τους γιατί κρατούν αρκετή υγρασία και, αφού κρυώσουν λίγο, τις σχίζουμε στη μέση και με κουτάλι αφαιρούμε την ψίχα τους. Με πιρούνι λιώνουμε τη ψίχα και τη χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, πουρέ, σάλτσες, ριζότο κλπ.