Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 13/09/2021
Σοφαγάδα | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 13/09/2021

ΥΛΙΚΑ

2 μελιτζάνες

2 κολοκυθάκια

250 γρ. μπάμιες

2 κρεμμύδια

2 πατάτες

3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

3 σκελίδες σκόρδο

½ φλ. ελαιόλαδο

½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι KALAMATAPAPADIMITRIOU

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για το σερβίρισμα

φρέσκο τυρί κρέμα ARLA

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το τουρλού στο φούρνο, την παραδοσιακή σοφαγάδα στη γάστρα, μπορούμε να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε κάποιο λαχανικό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Κολοκύθια, μελιτζάνες, μπάμιες, φασολάκια, αρακάς, κολοκυθολούλουδα, όλα τα λαχανικά του καλοκαιριού συνθέτουν το ωραιότερο τουρλού στο φούρνο. Τουρλού τα υλικά της σοφαγάδας στη γάστρα, μοναδική η νοστιμιά του καλοκαιριού στη γάστρα. 

Αν χρησιμοποιήσουμε μπάμιες, αφού τις καθαρίσουμε (το καπελάκι τους γύρω γύρω), τις βάζουμε απλωτά σε ταψί, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον καυτό ήλιο για 1 ώρα να ξεσαλιώσουν. Έπειτα τις βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τα βάζουμε σε γάστρα για το τουρλού στο φούρνο.

Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.

Σπάμε τα σκόρδα με τη λάμα του μαχαιριού (τα λιώνουμε) και τα ρίχνουμε κι αυτά στη γάστρα. Προσθέτουμε τις μπάμιες, (προαιρετικά μπορείτε να βάλετε και φασολάκια) καθώς και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Προσθέτουμε την κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

 

Προσθέτουμε νερό, να καλυφθεί η βάση του ταψιού, περίπου 1 κούπα.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για περίπου 1 ½  ώρα. Την πρώτη ώρα ψήνουμε το φαγητό στη γάστρα σκεπασμένο με καπάκι και μετά ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε το τουρλού μας να μελώσει και να ψηθεί σωστά.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Το τουρλού πρέπει να μείνει με το λάδι του. Το σερβίρουμε με φρέσκο τυρί κρέμα. Τρώγεται ζεστό ή κρύο αλλά και την επόμενη ημέρα είναι εκπληκτικό.

 

https://www.argiro.gr/recipe/sofagada-sofegado-sumpetherio-i-sofiko/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ