Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 16/09/2021
Κέικ σοκολάτας γεμιστό με μαρμελάδα

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. νερό

200 γρ. βούτυρο LURPAK

200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη (με περιεκτικότητα 60% κακάο)

5 αυγά

2 βανίλιες

250 γρ. ζάχαρη

50 γρ. καλαμποκέλαιο ή άλλο φυτικό λάδι

100 γρ. γάλα

Στερεά υλικά

350 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ

50 γρ. κακάο

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. σόδα

2 πρέζες αλάτι

Για το τελείωμα

4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο

λίγη άχνη ή λευκή λιωμένη σοκολάτα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το σοκολατένιο κέικ γεμιστό με μαρμελάδα, βουτυρώνουμε πρώτα και αλευρώνουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. με αποσπώμενη βάση, ή απλά βουτυρώνουμε τη φόρμα, και ντύνουμε βάση και πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά για το κέικ γεμιστό με μαρμελάδα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο σε κομμάτια και την ψιλοκομμένη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, τα αφήνουμε να λιώσουν και τα τοποθετούμε στην άκρη.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια και με μίξερ χειρός χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να κρεμώσουν για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη χλιαρή λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά, αναμιγνύοντάς τα απαλά ίσα να ενωθούν.

Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη φόρμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς °C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για περίπου 1 ώρα.

Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ πριν το βγάλουμε από το φούρνο.

Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 20΄.

Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα.

Αφού κρυώσει το κέικ, το κόβουμε στη μέση οριζόντια και το αλείφουμε με τη μαρμελάδα.

Καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι και περιχύνουμε με λευκή σοκολάτα σε σχέδια ή αχνίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

Το κέικ συντηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο, για 4-5 ημέρες. Εναλλακτικά μπορείτε να το καταψύξετε για 3 μήνες.

 

https://www.argiro.gr/recipe/keik-gemisto-marmelada/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ