Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 23/09/2021
Κέικ σαν φανουρόπιτα | Ώρα για φαγητό με την Αργυρώ | 23/09/2021

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

300 γρ. βούτυρο LURPAK

200 γρ. ζάχαρη μαύρη

100 γρ. λεμονάδα με ανθρακικό

50 γρ. κονιάκ

200 γρ. χυμό πορτοκάλι φρ.

1 κ.γ. σόδα

150 γρ. σταφίδες ανάμεικτες

100 γρ. καρυδόψιχα

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

2 πρέζες αλάτι

40 γρ. λιναρόσπορο

σουσάμι ή ανάμεικτα

Για το μείγμα μπαχαρικών

1 κ.γ. γεμάτο κανέλα

½ κ.γ. γαρίφαλο

⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο

Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 ή 30 εκατοστά και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Ψιλοκόβουμε τη καρυδόψιχα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το καρύδι και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και φυλάμε το λιωμένο στην άκρη για το τέλος. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα για 3 λεπτά να κρεμώσει το μείγμα.

Ανακατεύουμε τη σόδα στο χυμό και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά του κέικ.

Προσθέτουμε τη λεμονάδα, το κονιάκ, το ξύσμα, το αλάτι, τους σπόρους και το μείγμα μπαχαρικών.

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με τις σταφίδες και το καρύδι στο μείγμα για την φανουρόπιτα εύκολη σαν κέικ.

Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα έως ότου εξαφανιστεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ίσα – ίσα να χαθεί στο μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς °C, στην κάτω σχάρα για 50 λεπτά περίπου. Εναλλακτικά, ψήνουμε σε αέρα στους 160 βαθμούς °C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 40 λεπτά.

Δε βγάζουμε από το φούρνο, αν δεν σιγουρευτούμε ότι το μαχαίρι βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέικ. Η τέλεια φανουρόπιτα κέικ πρέπει να κρυώσει και μετά να την ξεφορμάρουμε. Αχνίζουμε το κέικ μας με άχνη και κανέλα.

 

https://www.argiro.gr/recipe/i-teleia-fanouropita-eykoli-san-keik/

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ