Ώρα για Φαγητό με την Αργυρώ - 27/09/2021
Ρεβύθια & φακές με μελιτζάνες στο φούρνο

ΡΕΒΥΘΙΑ & ΦΑΚΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1½ φλ. φακές ψιλές

2 φλ. ρεβύθια βρασμένα

2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες

3 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού ρόδι με στέβια KALAMATA PAPADIMITRIOU

½ φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

3 σκ. σκόρδο σπασμένες

1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 αποξηραμένη καυτερή πιπεριά

2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι

πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε να φτιάξουμε ρεβύθια και φακές με μελιτζάνες στη γάστρα, έχοντας ήδη έτοιμα, βρασμένα τα ρεβύθια. Βράζουμε τις φακές σε νερό για 15 λεπτά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε μπολ και τις αλατίζουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, τον πελτέ, την πιπεριά, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι. Σε γάστρα βάζουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές από το μείγμα λαχανικών, απλώνουμε σε στρώση τις μισές μελιτζάνες ,από πάνω απλώνουμε σε στρώση τις μισές φακές και τα μισά ρεβύθια. Επαναλαμβάνουμε στρώση με το μισό μείγμα λαχανικών, στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και στρώση με τις υπόλοιπες φακές και ρεβύθια. Τέλος ρίχνουμε στην επιφάνεια του φαγητού το υπόλοιπο μείγμα λαχανικών. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με την κρέμα βαλσαμικού ρόδι με στέβια. Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς °C για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Το φαγητό πρέπει να σιγοψήνεται γιατί τα υγρά του είναι λίγα. Προς το τέλος του ψησίματος που έχει κατεβάσει ζουμάκι από τα λαχανικά, δυναμώνουμε το φούρνο και ξεσκεπάζουμε το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.

Εναλλακτικά, σιγομαγειρεύεται σε πολύ χαμηλή φωτιά σε κατσαρόλα καλά σκεπασμένη, μέχρι να μελώσει και να μείνει με το λάδι του. Γίνεται σαν λαδερό φαγητό.

https://www.argiro.gr/recipe/rebuthia-kai-fakes-me-melitzanes-sti-gastra/

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ